Rus Donanması, gölge tanker filosunu koruma altına aldı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Rus Donanması, gölge tanker filosunu koruma altına aldı

Abone Ol 

Rusya, Batı yaptırımlarını delmek amacıyla oluşturduğu “gölge tanker filosunu” Finlandiya Körfezi’nde Rus savaş gemileriyle korumaya başladı. Bu adım, Estonya’nın yaptırımları gerekçe göstererek bazı Rus tankerlerini alıkoymasının ardından geldi.

Rusya’nın bu hamlesi, Batı’nın enerji yaptırımlarını aşmak için kurduğu ve “gölge filo” olarak adlandırılan tanker filosunu koruma altına almayı hedefliyor. Rus medyasına göre, Rusya, Baltık Denizi’nde Finlandiya Körfezi’nden geçen tankerlerini askeri eskortla korumaya başladı.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, yerel medyaya yaptığı açıklamada, “Rusya’nın bölgedeki askeri varlığı her zaman dikkat çekiciydi, bu yeni bir durum değil. Ancak yeni olan, Rusya’nın gölge filosuna ait tankerleri Finlandiya Körfezi’nin dar geçişinde koruma altına almasıdır. Bu tamamen yeni bir gelişme,” dedi.

Yaklaşık iki hafta önce, Estonya gemileri, Finlandiya Körfezi’nde Rus tankeri “Jaguar”ı durdurmaya çalıştı. Bu sırada, bir Rus Su-35S savaş uçağı, Fin Sahil Güvenlik gemisine yakın uçuş gerçekleştirdi ve gemi, tankeri “kaçırma” planından vazgeçti.

Helsinki, Rusya’nın iki savaş uçağının Pervoo kıyısı yakınlarında Fin hava sahasını ihlal ettiğini iddia etti. Ülke yetkilileri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Daha önce, Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Tallinn’in Rusya’nın yaklaşık 500 gemiden oluşan “gölge filosu” hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmişti. Pevkur, “Müttefiklerimizle bilgi paylaşıyoruz ve gerekirse harekete geçeceğiz – Kiwala’da olduğu gibi,” dedi.

Kiwala tankeri, Estonya yetkilileri tarafından Aegna Adası yakınlarındaki Muuga Körfezi’nde alıkonulmuştu. Gemi, Hindistan’dan Rusya’nın Ust-Luga limanına dönüyordu. Tallinn, geminin Rusya’dan “yasadışı” şekilde petrol taşıdığını düşünüyor.

Bu arada, Rusya, 18 Mayıs’ta Estonya limanından ayrılan Estonya tankeri Green Admire’ı “Rus sularından geçtiği” gerekçesiyle alıkoydu.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close