Türk Donanması'nın Durumsal Farkındalığını Zirveye Çıkaracak Sistem: PİRİ - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Türk Donanması’nın Durumsal Farkındalığını Zirveye Çıkaracak Sistem: PİRİ

Abone Ol 

Türk Donanması, PİRİ Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi’nin (KATS) envantere girmesiyle beraber ilk kez farklı bir hedef tespit ve teşhis sistemine sahip olacak.

Kızılötesi Arama ve Takip Sistemleri, tehdittlerin tespit ve teşhisinde önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de şu ana kadar lisans altında dahi Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi (KATS) üretimi yapılmadı. PİRİ adı altında ASELSAN tarafından üretim çalışmaları 2012 yılında başlayan proje ile Türk Donanması ilk kez KATS’e sahip olacak.

Her biri yatayda 120 derece görüş açısına sahip üç dedektörün birleşiminden meydana gelen PİRİ, bu sayede 360 derece alanı sürekli bir şekilde gözlem altında tutup, aralıksız gözlem sağlayabiliyor. Bu sayede hava ve deniz unsurları ile füzeler gibi tehditler pasif şekilde tespit ve takip edilebiliyor.

PİRİ’nin çoklu sensörlerle oluşan ve 360 derece kapsama sağlayan sabit yapısı dönen sistemlere göre yüksek görüntü yenileme hızı, takip bildirimi için daha kısa süre ve daha uzun takip bildirim menzili avantajlarını da beraberinde getiriyor.

65 kg ağırlığa sahip PİRİ’nin yükseliş ekseninde hareketi -10 derece ile +45 derece arasında değişiyor. Görüntü yenileme hızı 5 Hz olan sistem, 150 adet hava ve deniz hedefini aynı anda takip edebilmekte. PİRİ, çift bantta (3-5 µm ve 8-12µm) çalışabiliyor.

ASELSAN PİRİ’de benzerlerinden farklı olarak hedef tespit performansını artırmak ve sahte alarm oranını düşürmek için  orta ve uzun dalga kızılötesi alıcılar bir arada kullandı. Bu mimariyi gerçeklemek için de iki
bantta çalışan sensörlerin  eş zamanlı bir şekilde çalışmaları sağlandı.

Sistemden yüksek performans alınabilmesi  için birden fazla dedektörden gelecek kızılötesi görüntülerin, hedef tespit ve takip algoritmaları için uygun birleştirme ve ölçekleme işlemi gerçekleştirildi ve kullanıcıya sunulmak için yüksek çözünürlüklü çıkış videosu oluşturuldu.

PİRİ sadece hedef tespit ve teşhisiyle sınırlı kalmıyor,  kerteriz ve irtifa raporlamasını da Savaş Yönetim Sistemine (SYS) yapabiliyor. PİRİ’nin en büyük avantajlarından biri pasif bir sistem olması. Bu sayede tüm yayınların durdurulduğu tam gizlilik durumlarında bile kullanımı mümkün oluyor ve gemi durumsal farkındalığını kaybetmiyor.

ASELSAN, PİRİ-ES adlı bir diğer versiyonun geliştirme çalışmalarına da şimdiden başladı. İlk olarak TCG ANADOLU’ ile kullanıma girecek PİRİ, akabinde  pek çok milli platformda kullanılacak.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close