Kiev uzun zamandır Almanya’nın kendisine 500 kilometre uzaklıktaki hedeflere erişebilen Taurus füzeleri vermesini istiyordu.
Almanya Pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Berlin’in Kiev’e Taurus füzesi tedarik etme baskısı altında olduğu bir dönemde, Alman ordusunun Ukrayna savaşıyla ilgili gizli bir görüşmesini sızdırarak “fitne tohumları” ekmeye çalışmakla suçladı.
Görüşmelerin 38 dakikalık bir kaydı Cuma günü geç saatlerde Rus sosyal medyasında yayınlandı ve kayıtta katılımcılar Alman yapımı Taurus füzelerinin olası kullanımını ve potansiyel etkilerini tartıştı.
Tartışmalarda ayrıca Fransa ve İngiltere tarafından Kiev’e sağlanan uzun menzilli füzelerin kullanımı da ele alınıyordu.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, “Bu kayıt bizi istikrarsızlaştırmak ve tedirgin etmek için kullanılıyor” dedi ve “Putin’in başarılı olamayacağını umduğunu” sözlerine ekledi.
“Bu Putin’in yürüttüğü enformasyon savaşının bir parçası” diye ekledi.
Pistorius, orduda başka sızıntılardan haberdar olmadığını söyledi.
Ne gibi sonuçlar doğuracağına karar vermek için olayla ilgili askeri soruşturmanın sonucunu bekleyeceğini de sözlerine ekledi.
Kiev uzun zamandır Almanya’nın kendisine 500 kilometre uzaklıktaki hedeflere erişebilen Taurus füzeleri vermesini istiyordu.
Başbakan Olaf Scholz, nükleer silahlara sahip bir Rusya ile çatışmanın tırmanmasına yol açacağı endişesiyle şimdiye kadar füzeleri göndermeyi reddetmişti.
Alman Taurus füzelerinin alınması, Rusya’nın işgalini savuşturmaya çalışan Ukrayna’ya büyük bir destek sağlayacaktır.
Fransa ve İngiltere Kiev’e her ikisi de yaklaşık 250 kilometre menzile sahip olan SCALP ya da Storm Shadow füzeleri tedarik ediyor.
Ancak Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler gönderme ve silah sisteminin konuşlandırılmasını destekleme konusunda İngiltere ve Fransa’nın hamlelerini haklı çıkaramayacağını söyledi.
“Bu çok uzun menzilli bir silah ve İngiliz ve Fransızların hedef alma ve hedef almayı destekleme açısından yaptıkları Almanya’da yapılamaz” diyen Scholz, tam olarak neyi kastettiğini belirtmedi.
İngiltere füzelerin kullanımında doğrudan bir dahli olduğunu reddetti.
Savunma Bakanlığı sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada “Ukrayna’nın Storm Shadow kullanımı ve hedef alma süreçleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin işidir” dedi.
Kaynak: Mepa News, AFP