Ariane 6 ilk ticari seferinde Fransız askeri gözlem uydusunu yörüngesine yerleştirdi
Fransa’nın yeni nesil füzesi Ariane 6, 6 Mart’ta başarıyla fırlatılarak Fransız askeri gözlem uydusu CSO-3’ü yörüngesine yerleştirdi.
Ariane 6’nın ilk ticari uçuşu teknik nedenlerle 26 Şubat’ta geceklestirecekti. Arianespace, yer sistemlerindeki ek çalışmalar nedeniyle fırlatmayı 3 Mart’a öteledi. Ancak fırlatma, yakıt ikmal borularından birindeki vana arızası nedeniyle tekrar iptal edildi.
Arianespace Yürütme Direktörü David Cavaillolès, “Sorunun kaynağını ve çözümünü hızlıca bulmamıza bağlı olarak fırlatma süreci şekillenecek.” dedi.
Mühendisler ve teknisyenler, sorunu üç gün içinde gidererek 6 Mart’ta, Türkiye saatiyle 19:24’te Fransız Guyanası’ndaki Kourou Uzay Merkezi’nden başarılı bir fırlatma gerçekleştirdi. Ariane 6, 1 saat 6 dakikalık bir uçuşun ardından CSO-3 askeri gözlem uydusunu 800 kilometre yükseklikteki güneş-eşzamanlı yörüngesine yerleştirdi.
Arianespace Yöneticisi Cavaillolès, “CSO-3’ün başarılı fırlatılması Avrupa uzay sektörü için çok önemli bir gelişme. Ariane 6 ile uzaya erişimde bağımsızlığımızı pekistiriyor ve savunma alanındaki kabiliyetimizi artırıyoruz.” dedi.
CSO-3 Uydu Programı
Fransa Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen CSO-3, 2021’de uzaya gönderilmesi planlanan bir projeydi. Ancak Ariane 6’nın geliştirme sürecindeki aksaklıklar ve Ukrayna savaşı nedeniyle Rus Soyuz roketlerine erişimde yaşanan sıkıntılar, uydunun fırlatılmasını erteledi.
CSO programı, Avrupa’nın MUSIS (Multinational Space-based Imaging System for Surveillance, Reconnaissance and Observation) projesinin bir parçası olarak geliştirildi. Program, Helios 2A ve Helios 2B uydularına kıyasla çok daha gelişmiş görüntüleme kabiliyetlerine sahip üc askeri gözlem uydusundan oluşuyor.
CSO-1 ve CSO-2 uyduları, sırasıyla 2018 ve 2020 yıllarında Soyuz roketleriyle fırlatılmıştı. CSO-1, 800 km yükseklikte bir yörüngede bulunurken, CSO-2 ise 480 km yükseklikte daha detaylı görüntüleme yapabilmek için konumlandırıldı.
CSO-3’le birlikte Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (AAE), uydu gözlem kapasitesini artıracak. Yaklaşık 3.5 ton ağırlığındaki bu uydular, manevra kabiliyetine sahip olup görüntüleme için görünür ve kızılötesi spektrumda çok yüksek çözünürlük sunabiliyor. On yıllık hizmet ömrü bulunan uydular, Fransız Savunma Bakanlığı tarafından yakından takip ediliyor.
Gelecek Uydu Programları: IRIS
Fransız Savunma Bakanlığı ve DGA (Yönetim Genel Silahlanma Dairesi), CSO programının ardından IRIS (Instruments de Renseignement et d’Imagerie Spatiale) adı verilen yeni nesil bir uydu sistemine hazırlanıyor. 2019’da başlatılan bu proje, daha hızlı ve gelişmiş görüntüleme kapasitesine sahip iki yeni uydunun geliştirilmesini ve uzaya gönderilmesini amaçlıyor.
Kaynak: M5