Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanılan iktidar değişim süreci, Avrupa ülkelerinin Almanya başta, küresel sistem ve savaştan kaynaklanan yüksek ekonomik sorunlar yaşaması, Ukrayna’nın cephelerde insan ve savaş aracı açısından büyük üstünlük sağlamış Rusya karşısındaki savaşını tehlikeli şekilde zora sokmuş görünüyor.
Rusya, Pokrovosk kenti çevresi başta, doğu cephesinin tamamında büyük bir insan üstünlüğü ile saldırılarını sürdürürken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ilk kez, cepheden/askerden kaçma sayısında artış olduğunu kabul etti.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen cephe raporunda ortaya çıkan rakamlar, Rusya’nın özellikle doğu cephesinde nasıl aralıksız taarruz gerçekleştirdiğini göstermesi bakımından önemliydi: “Rus ordusu, son 24 saatte 12 farklı cephe hattından 138 kez taarruz gerçekleştirdi. Bu saldırılar Ukrayna birlikleri tarafından durduruldu.”
Bağımsız kaynaklar, Rus ordusunun çok yüksek orandaki personel sayısı ve yüksek ateş gücü ile aralıksız süren saldırılarının Rusya toprağı olan Kursk’ta görevli olanlar başta, Ukrayna askerlerinde ciddi moral çöküntü yarattığını belirtiyorlar.
Financial Times gazetesi, Ukrayna cepheleri ile ilgili yorumunda Ukrayna’nın cephedeki askerlerini en çok, eldeki asker sayısının azlığı nedeniyle rotasyon yapılmamasının zorladığını belirtti. Askerler uzun süren cephe görevlerinden izne çıkamadıkları için artan şekilde firar gerçekleştiriyorlar.
Cumhurbaşkanı Zelensky bir TV programında yaptığı konuşmada, “Uzun süren bir savaş gerçek anlamıyla bir uzun savaştır. Rezerv asker sayısının az olması cephedeki kahramanlarımız için büyük zorluklar oluşturuyor. 2024 yılında firarlarda yükseliş yaşandığı fakat eylül ayı itibariyle bunda bir azalmanın görüldüğü gerçektir” dedi. Rus kaynakları, Zelensky’nin yaklaşık bir yıldır askere alma yaşının düşürülmesi konusunda Batılı devletlerin baskısı altında olduğunu ve giderek bunu kabul etmek zorunda kalacağını belirtiyorlar.
ÜÇ ANA NOKTADA BÜYÜK SAVAŞ
Rusya’nın müzakere masasına oturmadan önce, askeri varlığını taşımaya çalıştığı üç nokta belirlenmiş durumda. Geçtiğimiz yıl ele geçirilen Avdiyivka’dan sonra Rus ordusu Pokrovosk’u kontrol etmeye çalışıyor. Rusya özellikle son üç aydır burada beklemediği bir direnişle karşılaştı, Ukrayna’nın robot sistemler ile destekli direnişi Putin’in, Trump’ın 20 Ocak günü yapılacak yemin töreni öncesinde bir zafer gösterisi yapma düşüncesini erteletti.
Rus ordusunun ikinci noktası ise zengin su kaynakları ile de önem kazanan Kurokhove. Burada bir bölümü tahrip olmuş bir barajın da bulunması, Rus ordusunun kuzey hattından yoğun saldırılar ile ilerlemesine neden oldu, ama doğu hattı halen Ukrayna’nın kontrolünde.
Kurokhove’nun ileri batısında bulunan Mokri Yali nehrinin vadisi ise, yakın gelecekte büyük bir savaşın yaşanacağı alan olarak görülüyor. Bu hatta da Rus ordusunun belirgin bir ilerleme sağladığı izleniyor.
PUTİN KAZANACAĞINI DÜŞÜNÜYOR, MASAYA OTURMAZ
Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Stratejik Araştırma Merkezi Programı Direktörü Max Bergman, özellikle 2024 yılında yaşanılan cephe gelişmeleri çerçevesinde Putin’in herhangi bir barış müzakeresi masasına oturmayacağına inanıyor:
“Savaş şu anda çok farklı bir etken doğmazsa, Rusya’nın leyine gelişiyor. Rusya savunma sanayi üretiminin artması ve elindeki çok sayıdaki askerler büyük bir baskı kurmayı başarmış durumda. Bu koşullarda, Rusya’nın herhangi bir barış müzakeresine oturması için bir neden yok… Putin net olarak bu savaşı kazanacağını düşünüyor ve Ukrayna’nın tamamını ele geçirmek varken neden müzakere yapayım diye düşünüyor…”
Amerikan ordusu Özel Kuvvetleri’nde hizmet vermiş emekli albay Liam collins’e göre Rusya sert direnişle karşılaştığı an hemen devreye soktuğu savaş taktiği üzerinden Pokrovosk’ta çözüm bulmaya çalışıyor:
“Ruslar şu anda Pokrovosk’a büyük taarruz ile giremeyeceklerini anlamış durumdalar. Son dönemde zaten bunun işaretlerini verdiler, hemen yan kanatlardan kuşatma taktiğine dönerler… Yani şehrin merkezine girmeden kanatlardan kuşatma ile savunan güçlerin lojistik yollarını yok edeceklerdir. Pokrovosk’u aldıktan sonra sonra karşılarında çok geniş ve koruması zor bir alan kalıyor, en geniş toprak kontrolünü kısa sürede sağlayabilirler…”
Kaynak: M5