Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğindeki Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Halep’in doğu kırsal kesimi ile Münbiç kenti kırsalı ve çevresinde başlattığı askeri harekat, aksamadan sürüyor. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un açıklamalarının aksine bölgede herhangi bir ateşkes yaşanmıyor, aksine, merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların son 48 saatte tırmandığını bildirdi.
SMO-PKKYPG savaşının tırmanması, Halep’in doğusundaki kırsalda bulunun Sad Teşrin köyüne dönük SMO harekatının güçlenmesi ile başladı. TSK topçusu ve Diyarbakır’dan havalanan Tür F-16’ları bu bölgede ve Münbiç kırsalındaki alanlarda PKKYPG savunma mevzilerini ağır bombardıman altına aldılar.
PKKYPG’nin TSK destekli SMO taarruzu karşısında çok zon anlar yaşadığını belirten bölge kaynakları, terör yapılanmasının belli yol ve köy çevrelerinde yoğun mayınlama yaptığını, bu yolla SMO’nun harekatının hızını durdurmaya çalıştığını bildirdiler.
Gelen bilgiler, Hac Hüseyin, Al-Seyidin, Atşana, Aluş ve El-Mastaha köylerinin artık birer cephe bölgesi olduğu ve bu bölgelerdeki sivillerin çatışma alanlarından hızla çekildiği yönünde…
Benzer şekilde Münbiç çevresindeki çatışmalar da hızla tırmandı. Burada, Gözlemevi tarafından da doğrulanan bilgiler doğrultusunda SMO’nun bir noktada baskınla karşılaştığı ve 2019’dan bu yana ilk kez, bir çatışma alanında 35 askerini kaybettiği de bildirildi. Bu bölgedeki çatışmalarda SMO kayıpları bu nedenle 47’yi bulurken, terör grubunun da biri Münbiç askeri yapılanması sözde komutanlarından olmak üzere toplam 14 kayıp verdiği bildirildi.
Bu bölgede Teşrin barajı çevresi ve Kara Kozak Köprüsü çevresinde yoğunluk kazanmış durumda. Her iki tarafın da ağır silahlar kullandığı dikkat çekiyor. PKKYPG mevzilerinde sayıları son dönemde 2 bini bulan Amerikan askerlerinin bulunup bulunmadığına ilişkin herhangi bir bilgi ulaşmadı, bununla birlikte PKKYPG’nin en son model Amerikan silahları ile çatıştığı biliniyor.
Kendilerini Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak adlandıran PKKYPG unsurları açıklamalarında SMO ile yaşanılan çatışmanın ana cephesinin Teşrin Baraj bölgesi ile Deyr Hafer kenti olduğunu bildirdiler. Türk F-16’ları ve SİHA’ların söz kosu bölgedek düzenli olarak bombardıman gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, özellikle barajın büyük tehlike altında olduğu da vurgulandı.
ANKARA GÜVENLİKLİ BÖLGEYİ TAMAMLAMAKTA KARARLI
Kaynaklar Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki 35 km. derinlikli güvenlikli bölge yapılanmasını tamamlamakta kararlı olduklarını, Fırat’ın batısındaki terör unsurlarının temizlenmesi sonrasında doğusundaki tasfiye sürecinin başlayacağını belirtiyorlar.
Bölgedeki Amerikan askeri varlığı, Türkiye’nin “tasfiye programı” için en büyük engel olarak kendini gösteriyor. Avrupalı başkentler de Şam ile kurdukları ilk bağlantılar itibariyle, yeni yönetimin gündemine bölgedeki PKKYPG yapılanmasının korunması koşullarını getiriyorlar…
Amerikan Savunma Bakanlığı PENTAGON sözcüsü 20 Aralık 2024’de Türk gazetecinin bu bölgeye dönük sorusunu cevaplarken, Yeni Suriye hükümetiyle uzun vadeli ABD diplomatik ilişkileri konusunda Dışişleri Bakanlığı’na danışmanızı öneririm; elbette bunun nasıl görünebileceğine dair çok fazla çaba ve çalışma yürütülüyor. Bu durum, SDG ve Savunma Bakanlığı ile ilgili meseleleri de kapsıyor. Şu anda odak noktamız, IŞİD’i yenilgiye uğratma görevine devam etmek, yani IŞİD’in yeniden canlanmasını engellemek. Ancak, belirttiğiniz bağlamda bir misyon odaklı değişiklik veya özel bir plan ile ilgili duyuracak bir şey yok” demişti.
AMERİKA AYN EL-ARAB ÜSSÜ İDDİASINI YALANLADI AMA
Pentagon Basın Sekreter Yardımcısı Sabrina Singh düzenlediği “basın brifinginde” Savunma Bakanlığının Suriye’nin Kuzeydoğusundaki Ayn el-Arab (Kobane) kentinde bir üs inşa etmekte olduğu haberlerini yalanladı.
Önceki gün Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bu doğrultuda bir haber yayımlamıştı. Bu haber, daha sonra, PKKYPG unsurlarının haberajansı NorthPress tarafından da doğrulanmıştı.
Singh brifingi izleyen habercilerin sorularını yanıtlarken “Evet, bazı haberleri [ben de ] gördüm ve bununla ilgili sorular aldım. Kobanê’de bir ABD üssü inşa etmeye yönelik bir plan yok. Bu yüzden bunun nereden çıktığından emin değilim.” dedi.
Singh’in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
“[…] Ve ayrıca ABD askeri araçlarının Kobane yakınlarında Suriye’nin kuzeyine doğru ilerlediğini gösteren videolar vardı. ‘ABD güçleri orada bir üs mü inşa ediyor ya da neler oluyor?’Evet, bazı haberleri gördüm ve bununla ilgili sorular aldım. Kobanê’de bir ABD üssü inşa etme planı yok, bu yüzden bunun nereden çıktığından emin değilim.”
“ABD’nin bölgedeki ortaklarıyla ilgili konuşamam”
Singh “Biliyor musunuz, bu ABD’nin bölgedeki ortak güçleriyle ilgili bir şey mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Onunla [ilgili] konuşamam. Bildiğiniz gibi, Suriye Demokrarik Güçleri (SDG) ile o bölgedeki diğer güçler arasındaki şiddetin durmasını kesinlikle teşvik ettik ve memnuniyetle karşıladık. IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye’de bulunurken, bildiğiniz gibi misyonumuz üzerinde çalışmaya ve odaklanmaya devam ediyoruz. Ancak Kobane’deki ABD güçleri söz konusu olduğunda, şu anda herhangi bir üs kurma planı veya niyeti yok. Bu haberlerin nereden çıktığından emin değilim.”
Singh aynı konuda gelen bir başka soruya da şöyle karşılık verdi: “Kobane ile ilgili ilk sorunuza gelince, ABD güçlerinden haberim yok. Yine, bu haberleri gördüm ve Liz’in bana daha önce ABD güçlerinin Kobane’de bir tür üs veya varlık oluşturması konusunda sorduğu gibi. Bunun doğru olup olmadığını veya herhangi bir şekilde bunu yapmayı planladığımızı takip etmiyorum.”
SOHR: “ABD takviyesi devam ediyor”
Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi cuma günü Halep’ten geçtiği haberde “Uluslararası Koalisyon Güçleri[nin], askeri üsleri güçlendirmek için Haseke kırsalındaki Qasrik üssünden Ayn el-Arab şehrine (Kobanê) 13 tanktan oluşan askeri takviyeler getirdi[ğini]” duyurdu.
Habere göre, ayrıca, “ABD güçleri, Tel Baidar ve Qasrik’teki üslerden, ABD güçlerinin askeri üssünü kurmak için doğu Halep kırsalındaki Ayn el-Arab’a (Kobanê) yeni yakıt tankları ve askeri araç getirdi.”
Kaynak: M5