Merak Edilenler: Türkiye’nin SİHA Satışları NATO ve Rusya İle İlişkileri Nasıl Etkiler? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Merak Edilenler: Türkiye’nin SİHA Satışları NATO ve Rusya İle İlişkileri Nasıl Etkiler?

Abone Ol 

Savunma sanayisinde son yıllarda attığı adımlarla tüm dünyanın dikkati çeken Türkiye, ilk kez bir NATO müttefikine Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satışı gerçekleştirdi. Peki, Türkiye’nin Polonya’ya 24 adet ”Bayraktar TB2” SİHA satışını NATO ve Rusya nasıl karşılıyor?

Türkiye’nin geliştirdiği İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) üstün başarısı dünya kamuoyunun gündeminde. Türkiye, Ukrayna’nın ardından bir başka Doğu Avrupa ülkesi olan Polonya’ya da Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satışı gerçekleştirecek. Ancak buradaki bir diğer önemli detay, Polonya’nın bir Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olması. Yani Türkiye, ilk kez bir NATO müttefikine SİHA satışı gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmasında, Türkiye ile birlikte dört farklı ülkede, 180 adet Bayraktar insansız hava aracının faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Polonya’ya yapılan son satış ile birlikte bu rakam giderek artıyor. Polonya Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı bilgiye göre, her bir set SİHA yaklaşık 67 milyon dolar değerinde. 2020 yılında başlanacağı açıklanan teslimatın ise 2024’e kadar tamamlanması bekleniyor.

Peki, Türkiye’nin Polonya’ya 24 adet Bayraktar TB2 SİHA satışını NATO ve Rusya nasıl karşılıyor?

TÜRKİYE’NİN SİHA SATIŞLARI RUSYA İLE İLİŞKİLERİ NASIL ETKİLER?

Türkiye’nin Polonya ile gerçekleştirdiği SİHA satışı anlaşmasını değerlendiren uzmanlar, bu gelişmenin Rusya ile ilişkileri olumsuz etkileyebileceği görüşünde.

Nitekim Rus lider Vladimir Putin, kısa süre önce Türkiye’nin Ukrayna’ya gerçekleştirdiği SİHA satışından rahatsızlık duyduğunu açıkça ifade etmişti. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye’yi Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapmaması konusunda ciddi şekilde uyarmıştı.

Analistlere göre, Ukrayna ve Polonya’nın “Rusya’ya karşı istihbarat, keşif ve gözetleme” görevlerinde kullanmak için seçtiği Türk SİHA’larının, Rusya’nın tamamen aleyhine olması Putin yönetimini hoşnut etmeyecek bir durum.

Öte yandan Türkiye ile Rusya, her ne kadar dost gibi görünse de bu görüntü gerçeği yansıtmıyor. İki ülkede başta Suriye olmak üzere, Libya ve Dağlık-Karabağ konularında sıklıkla karşı karşıya geliyor. Katar ve Azerbaycan’a da ihraç edilen Bayraktar TB2 SİHA’ları, Suriye ve Libya’da da Türkiye tarafından etkin bir biçimde kullanılıyor.

NATO İLE İLİŞKİLER NASIL ETKİLENİR?

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Rusya ile yakınlaştığı tartışmaları Ankara’nın NATO ile birlikte  Avrupa Birliği’yle (AB) de arasını germişti. Hatta Türkiye’nin NATO’dan ayrılabileceği öngörüleri gündeme gelmişti. Ancak, Ankara’nın ilk kez bir NATO ülkesine SİHA satışı gerçekleştirmesi, Türkiye’nin NATO içindeki pozisyonunu sağlamlaştıracak bir unsur.

Daha önce NATO ülkelerine yapılan savunma ihracatı oldukça sınırlıydı. Hollanda’ya Kaideye Monteli Stinger (KMS) ve Macaristan ile Slovakya’ya ise zırhlı araç satışları gerçekleştirilmişti.

SİHA gibi teknolojik olarak ileri, katma değeri yüksek bir platformun satış başarısı ilk kez yakalanıyor. Ayrıca Macaristan’ın da Anka ve TB2 platformlarına ilgi gösterdiği biliniyor.

Yani Türkiye’nin önümüzdeki günlerde NATO üyesi ülkelere yeni İHA ve SİHA satışların gerçekleştirebilir. Bu satışlar, Türkiye’nin NATO’daki etkinliğini ve imajını önemli ölçüde geliştirecektir.

Kaynak: M5, Istrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close