New York Times: “İran, Batı Şeria’yı silahla doldurdu”
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), İran’ın İsrail işgali altındaki Batı Şeria’ya silah yığdığını yazdı.
Kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen Amerikalı, İranlı ve İsrailli yetkililerin verdiği bilgilere dayandırılan haberde, Tahran yönetiminin son iki yıldır Batı Şeria’ya yoğun şekilde kaçak silah soktuğu iddia edildi.
Haberde, silahların çoğunun Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail üzerinden Batı Şeria’ya ulaştırıldığı belirtildi.
Yetkililer, kaçakçılık sırasında silahların organize suç çeteleri, aşırılık yanlısı militanlar, askerler ve istihbarat görevlilerinden oluşan farklı grupların elinden geçtiğini savundu.
Silahları Ürdün sınırından İsrail’e taşıyan Bedevi kaçakçıların operasyonlarda kilit rol oynadığı ileri sürüldü.
Buna göre kaçakçılıkta kullanılan ilk rotada İran destekli milisler, silahları Suriye’den Ürdün’e götürüyor. Buradaki Bedeviler de silahların İsrail sınırından geçip Batı Şeria’ya ulaşmasını sağlıyor.
İkinci rotaysa Suriye ve Lübnan üzerinden geçiyor. Lübnan’a ulaştırılan silahlar, farklı çeteler tarafından sınırdan İsrail’e kaçak şekilde sokuluyor.
Habere göre bu operasyonlarda tam olarak ne kadar silahın Batı Şeria’ya gizlice götürüldüğü bilinmezken, bunların çoğunu tabanca, piyade tüfeği, tanksavar ve roketatar gibi silahlar oluşturuyor.
İranlı yetkililer, Tahran’ın Batı Şeria’da “tek bir grubu silahlandırmak yerine bölgeyi genel olarak mühimmatla doldurduğunu” savundu. Yetkililer, İran’ın asıl hedefinin “İsrail’e karşı ayaklanmayı körüklemek olduğunu” ileri sürdü.
Diğer yandan İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Said İrevani, kaçakçılık iddialarına doğrudan yanıt vermeden şu açıklamayı yaptı:
İran’ın değerlendirmesine göre Siyonist rejimin işgaline karşı koymanın tek etkili yolu silahlı direniştir. Filistinli direniş güçleri davaları için gerekli silahları üretme ve tedarik etme kabiliyetine sahiptir.
Batı Şeria’yı kontrol eden Filistin Ulusal Yönetimi ise geçen hafta yaptığı açıklamada, İran’ı topraklarında kaos yaymaya çalışmakla suçlamıştı. İktidardaki Fetih partisinin açıklamasında, “Kutsal davamızın ve halkımızın kanının sömürülmesine izin vermeyeceğiz” denmişti.
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarıyla başlayan Gazze savaşında, Tel Aviv ve Tahran arasındaki gerginlik de iyice tırmandı. İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da düzenlenen hava saldırısının yankıları sürüyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan ikisi general rütbesinde 7 kişinin yanı sıra 6 Suriye yurttaşı saldırıda öldürülmüştü. Tahran, misilleme tehditlerini sürdürürken İsrail herhangi bir saldırıya doğrudan karşılık vereceğini bildirmişti.
Kaynak: Independent, New York Times, Times of Israel