Dünyanın gözü bu görüşmede: İşte görüşmeye dair detaylar... - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Dünyanın gözü bu görüşmede: İşte görüşmeye dair detaylar…

Abone Ol 

Tüm dünyanın gözü Soçi’de gerçekleşecek Erdoğan ve Putin görüşmesinde. Türkiye, tüm taraflarla istişareyi merkeze alarak BM ile bir öneri paketi hazırladı. Yeni öneri paketinde ise dikkat çeken maddeler yer alıyor.

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 4 Eylül’de (bugün) Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geleceğini bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Görüşmelerin pazartesi günü (4 Eylül) yapılacağı doğru. Liderler gün ortasında Soçi’de olacaklar.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın seyahati, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in mart ayında Moskova’ya yaptığı ziyaretin ardından, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası bir G-20 ülkesi liderinin Rusya’ya yaptığı nadir ziyaretlerden biri olacak.

ÖDEMEDE SOMUT ADIM

Türkiye tüm taraflarla istişareyi merkeze alarak BM ile bir öneri paketi hazırladı.

Bu pakette satılan gıda ürününün parasının tahsil edilebilmesi için Rus Agrobank’ın SWİFT sistemine dahil edilmesi yer alıyor. Rusya’nın somut adım görmek istediği konuların başında ödeme sistemi geliyor. Rus amonyağının da piyasalara sevkinin kolaylaşması için savaş nedeniyle zarar gören boru hatlarının hasar tespitine yönelik çalışmaların başlaması gerekliliği vurgulanıyor.

BLOKELERİN KALDIRILMASI İÇİN MÜZAKERE

Rus gıda üreticilerinin malvarlıkları üzerindeki blokelerin kaldırılması için müzakerelere başlanması hususu ifade ediliyor. Az gelişmiş ülkelere gidecek tahıla öncelik verilmesi ve Katar’ın mali desteğiyle Türkiye’de işlenen tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere aktarılmasıyla kıtlık yaşanmasının önüne geçilmesine katkı verilmesi yönündeki proje öne çıkıyor.

Öte yandan sigorta sorunlarının aşılması noktasında BM’nin devreye girmesi ve tahıl ürünü taşıyan Rus gemilerinin yaşadığı sorunların çözümü için adımlar atılması gibi maddeler de öneri paketinde yer alıyor.

Türkiye ve BM’nin arabuluculuğuyla bir yılda 33 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi, Moskova’nın “Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı uygulanmadı” şeklindeki gerekçesiyle askıya alınmıştı.

Kaynak: AA, Haber7

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close