Rus ordusu Zaporijya bölgesinde ‘taarruz operasyonları’ başlattı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Rus ordusu Zaporijya bölgesinde ‘taarruz operasyonları’ başlattı

Abone Ol 

Rus ordusu, Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya bölgesine ‘elverişli mevzilerin’ kontrolünü ele geçirmesine izin veren ‘taarruz operasyonları’ düzenlediğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, ‘taarruz operasyonlarının ardından Zaporijya bölgesinde Doğu Askeri Bölgesi birliklerinin daha elverişli hat ve mevzileri kontrol altına aldığını’ açıklayarak daha fazla ayrıntı vermedi.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko dün yaptığı açıklamada, Rusya kontrolündeki Zaporijya nükleer santralindeki durumun, fabrikada çalışan Ukraynalı işçilerin psikolojik durumu ve ekipman sorunu nedeniyle kötüleştiğini belirtti.

Ukraynalı mürettebat, Moskova’nın ülkeyi işgalinden kısa bir süre sonra Mart ayında Rus kuvvetleri tarafından ele geçirildiğinden beri Ukrayna’nın güneydoğusundaki istasyonda bulunuyor.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan istasyonun art arda bombalanması, nükleer bir felaket korkusu yarattı. İki taraf bombalamayla ilgili karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

Bakan Galushchenko devlet televizyonda, “Durum elbette kötüleşiyor. Sadece Ukraynalı uzmanların psikolojik durumu nedeniyle değil, aynı zamanda ekipmanın durumu nedeniyle de kötüleşiyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), tesisin çevresinde güvenli bir bölge kurmaya çalışıyor.

Ajans, Zaporijya’da 4 uzmanın kalıcı olarak tesiste bulunduğunu söyledi.

Ukrayna devlet nükleer enerji şirketi Energoatom, Rus birliklerinin tesisin nükleer güç birimleri etrafında askeri tahkimatlar inşa etmeye devam ettiğini belirtti.

Energoatom ayrıca, tesisteki Rusların personel yetersizliği nedeniyle güç ünitelerini çalıştıramadıklarını ve Rus kuruluşlarla sözleşme imzalamayı reddettikten sonra yaklaşık bin 500 Ukraynalı uzmanın tesise girişinin engellendiğini ifade etti.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close