Elon Musk küreselcilerin su koyverme sancaktarı mı? - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Elon Musk küreselcilerin su koyverme sancaktarı mı?

Abone Ol 

Savaşın başlamasından bu yana bekliyordum: Neo-liberal küreselci heyet, hangi aşamada su koyverecek? Hangi kritik noktada, mesela, milli bir yükselişe tanık olduğumuz bir sırada mı, artık bu savaş bitsin diyecek?

Ukrayna Savaşı’nın başladığı günlerde genel kanı, bunun, Batı’nın “küreselci” güçleriyle Doğu’nun anti-emperyalist güçleri arasında bir hesaplaşma olduğu yönündeydi.

Buna asla inanmadım.

Bu denklemde “Doğu” yu temsil eden iki güç, esas olarak “küreselci sistemin” ayrılmaz parçalarıdır.

Mesela, Çin Halk Cumhuriyeti’nin, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Amerikan milli gücünü yeniden canlandırma stratejisi çerçevesinde ekonomide korumacı kararlar aldığında Çin’in “bir numaralı küreselci” olarak kendini gösterdiğini hep birlikte izledik.

Bir Yol Bir Kuşak planı nedir?

Neo-liberallerin 1991’den bu yana zorladıkları küreselci politikaların Çin Komünist Partisi eliyle bir başka zeminde yürütülmesi…

Putin, “küreselciler” açısından her zaman önemli adam oldu: 1- Onun pervasız ve hukuk tanımaz saldırgan tavrını Batı kanadını düzenleme amaçlı kullandılar, 2- Rusya’nın enerji kaynaklarını küresel ekonomiye sunma ve enerji konusunda yeri geldiğinde hızla uzlaşma tarzını her zaman pek sevdiler.

Putin’in yok olması, mesela, küreselcilerin işine gelir mi, pek sanmıyorum.

  • UKRAYNA MİLLETİ OYUN BOZANLIK YAPTI…

İhtimal, Ukrayna zeminini, “tırnakları uzamaya başlamış Rus ayısını” hırpalamak, sonrasında da “bakın herkes nasıl mutlu oldu” diyecekleri bir “küresel anlaşmaya” dönüştürmeyi planlıyorlardı.

TV’lerde yaptığı gösterileri ile daha ilk günden “palyaço” olarak adlandırılan genç bir lider onunla iyi çalışan kadrosu ama daha da önemlisi, “vatan topraklarımın pazarlığını kimseyle yapmam” diyen Ukrayna milleti, bu neo-liberal beklentiyi bozdu.

Özellikle, Ukrayna ordusunun beklenmedik ve hızlı atakları “küreselci yapılanmanın” sınırlarını zorlayan kimlik kazandı mı, yüksek ihtimal öyle…

Düşünün, Ukrayna toprakları üzerinde küreselci-ulusalcı kavgası çıktığını söylüyorsunuz, ama, İsrail nedense, bir türlü “küreselci çete tarafından desteklendiği ileri sürülen” Ukrayna’nın yanında yer almıyor.

Aksine, bu savaşta yaşanılanların Putin’in dengesini bozacağı, bunun Suriye üzerinden kendisine bir fatura çıkaracağı düşüncesiyle Kiev’den uzaklaştıkça uzaklaşıyor.

İçinde İsrail’in olmadığı bir “küreselci cephe” nasıl kurulabilir?

  • ELON MUSK NİHAYET PANDORANIN KUTUSU AÇTI…

Tesla’nın patronu, sanıyorum bugünlerde dünyanın en zengin adamı olarak adlandırılan, neo-liberal oligark Elon Musk’ı, son dönemlerde üzerinde çok konuşulan film, “Yukarı Bakma”nın dünyanın yok olmasına yol açan işadamı karakterine benzetiyorum.

Aslında 1991 sonrası başlayan küreselleşme ve toplumlara dayatılan neo-liberal uygulamalar çerçevesinde insanlığın “Dolar Milyarderleri Kulübü” üyesi olmuş işadamlarını o kategoride görüyorum.

Sistemin kurumsallaşmış adaletsizliğinin kendilerine sağladığı müthiş servetlerin (dünyanın 42 çok zengin Dolar milyarderinin cebindeki para, 3.7 milyar insanın cebindeki paraya eşit) bir türlü “seçilmişlik” eseri olduğunu düşünüyorlar.

Bir insan, veya , bir topluluk, kainatın seçilmişler grubu bünyesinde olduğunu taşımaya başladığı an, gerçeklerle ipler kopar.

Elon Musk, “kullanışlı kimlik taşıyabileceğini” gördüğü Putin’i mi kurtarmaya çalışıyor yoksa, Ukrayna hesaplaşmasının uzun sürmesi halinde “Milyarderler Kulübü”nün göreceği zararları mı hesaplattı bilinmez, birden ortalığa döküldü.

Musk’ın önerisi Rusya’nın sözde referandumlarla ilhak ettiğini duyurduğu Ukrayna topraklarında referandumların Birleşmiş Milletler gözetiminde yeniden yapılması; Ukrayna’nın Kırım yarımadasını Rusya’ya bırakması ve Ukrayna’nın Rusya ile Batı arasında tarafsız bir ülke olarak kalmasını sağlamaktı.

Musk tweetine “Ukrayna-Rusya barışı” başlığını verdi ve özetle şu maddeleri sıraladı:

  • Rusya’nın 2014′te ilhak ettiği Kırım topraklarının kalıcı olarak Rusya’ya verilmesi ve sürekli su temininin garanti edilmesi.
  • Rusya’nın referandumlar düzenlediği Doğu Ukrayna’nın dört bölgesinin bu kez Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen yeni referandumlara tabi tutulması.
  • Ukrayna’nın “tarafsız” kalmaya zorlanması

Bu anket savaşan bir milletin onurlu evlatları tarafından çok sert tepki alınca bir anket daha yayınlandı ve şu soruyu sordu: “O zaman şunu deneyelim: Rusya’nın mı yoksa Ukrayna’nın mı parçası olduklarına Donbas ve Kırım’da yaşayan insanların iradesi karar vermeli: Evet, Hayır

Bizzat Ukrayna lideri Zelenski’den tepki gören ve Ukrayna’da savaşın başından bu yana yükselmiş “Elon Musak efsanesini” (çünkü Starlink sistemi ile bu ülkenin savaş koşullarında internetinin ayakta kalmasını sağladı) yerle bir eden bu gelişme neden yaşandı?

  1. Savaşın uzaması halinde küreselciler yıkımlar ile karşılaşacak
  2. Dünya sistemi yıkılmış bir Rusya’ya hazır değil
  3. Savaşı kaybetmiş ama Musk gibi küreselcilerin formülü ile siyasi onurunu korumuş bir Putin her zaman iyi kullanılabilir
  4. Ukrayna’da yükselen “millici” karakter, dünyanın diğer sorunlu bölgelerine sıçradığı an küreselciler için alarm zili çalmış demektir.
  • ZELENSKY’İ BİR TEK BIDEN DURDURABİLİR…

Ukrayna’da yaşanılanlar önümüze bir gerçeği koydu, savaşın kaderi artık Rus lideri Vladimir Putin’in değil, ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa’nın çekirdek askeri ittifakı İngiltere-Fransa-Almanya ve İtalya’nın elinde…

Savaşın uzamasının Batı’nın aleyhine olduğuna karar verdikleri anda bu 4+1 ittifakının Ukrayna ordusunu durdurma kapasitesi var.

Ukraynalılar, bugüne kadar Batı’dan akan silah sistemleri sayesinde bu başarıya ulaştılar, arkalarındaki güç “ben çekiliyorum” dediği gün durmak zorunda kalacaklardır.

Elon Musk, Biden yönetiminin muhtemel bir kararına dönük bir kamuoyu yoklama görevi mi yürütüyor…

Ben Batı’nın bundan böyle Putin ile birlikte yaşamayacağını düşünenlerdenim, ama belli olmaz bunlar, bakacağız…

Ardan Zentürk

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close