İspanya Suudi Arabistan'ın NEOM korvetini denize indirdi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İspanya Suudi Arabistan’ın NEOM korvetini denize indirdi

Abone Ol 

İspanyol savunma ve gemi inşa şirketi Navantia, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri için geliştirdiği Avante 2200 sınıfı korvet programında önemli bir aşamayı geride bırakarak NEOM adlı gemiyi denize indirdi.

Yeni gemi, Suudi Arabistan’ın deniz kuvvetlerini modernize etme ve çok amaçlı suüstü harp kabiliyetlerini geliştirme hedefinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

İspanya’nın Cádiz Körfezi’ndeki San Fernando ve Puerto Real tersanelerinde yürütülen program kapsamında, yeni sipariş edilen üç korvetin sonuncusunun 2029 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

Suudi Arabistan’ın korvet filosu 8 gemiye ulaşacak

Navantia, 2019-2024 yılları arasında Suudi Arabistan için beş adet Avante 2200 sınıfı korvet inşa etti. İki ülke, 2025 yılında aynı tasarımı temel alan üç yeni geminin üretimi için anlaşmaya vardı. Böylece program kapsamındaki toplam korvet sayısı sekize yükselecek.

Navantia Yönetim Kurulu Başkanı Ricardo Domínguez, üretim takviminin planlandığı şekilde ilerlediğini belirterek her dört ayda bir geminin denize indirilmesinin programın endüstriyel hedefleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.

Yeni sipariş, Suudi Arabistan’ın mevcut korvet filosunu genişletirken aynı zamanda daha fazla geminin ortak bir tasarım ve savaş sistemi altyapısı üzerinden işletilmesine olanak tanıyacak. Bu yaklaşımın bakım, personel eğitimi ve lojistik süreçlerinde standartlaşmayı desteklemesi bekleniyor.

Savaş sistemlerinin entegrasyonu Suudi Arabistan’da yapılacak

Yeni sözleşme kapsamında ilk korvetin İspanya’da teslim edilmesi, ikinci ve üçüncü gemilerin ise savaş sistemlerinin entegrasyonu ve testleri için Suudi Arabistan’a gönderilmesi planlanıyor. NEOM’un savaş sistemlerinin kurulumu, entegrasyonu ve doğrulama faaliyetleri de Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek.

Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mohammed Bin Abdulrahman Al-Ghuraybi, geminin denize indirilmesinin ardından sistem entegrasyonu, teknik testler, deniz denemeleri ve mürettebat eğitimlerinin yürütüleceğini açıkladı.

İspanya’nın Rota Deniz Üssü’nde ise mürettebat eğitimi, operasyonel değerlendirme ve entegre lojistik destek faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu iş birliği, gemilerin yalnızca teslim edilmesini değil, operasyonel hizmete alınması için gerekli personel ve destek altyapısının da hazırlanmasını kapsıyor.

Avante 2200 sınıfı çok amaçlı harp kabiliyetleri sunuyor

Avante 2200 tasarımı temelinde inşa edilen korvetler, farklı deniz harekâtı görevlerini yerine getirebilecek şekilde yapılandırılıyor. Gemilerin deniz gözetleme, arama kurtarma, kritik deniz tesislerinin korunması, istihbarat toplama ve elektronik harp faaliyetlerinin yanı sıra hava savunma, suüstü harbi ve denizaltı savunma harbinde kullanılması öngörülüyor.

Bu görev çeşitliliği, korvetlerin yalnızca kıyı sularında devriye görevleri yürütmekle sınırlı kalmayıp daha kapsamlı deniz operasyonlarına da katkı sunmasını amaçlıyor. Özellikle Basra Körfezi ve Kızıldeniz gibi yoğun deniz trafiğine ve stratejik altyapıya sahip bölgelerde gözetleme ve deniz güvenliği görevleri ön plana çıkıyor.

Savaş yönetimi ve atış kontrol sistemleri

Avante 2200 korvetlerinde farklı görev sistemlerini ortak bir operasyonel yapı altında birleştiren çeşitli elektronik ve komuta kontrol çözümleri bulunuyor.

  • HAZEM savaş yönetim sistemi: Sensörlerden gelen verilerin birleştirilmesi, tehditlerin değerlendirilmesi ve silah sistemlerinin koordinasyonu için kullanılıyor.

  • HERMESYS haberleşme sistemi: Geminin haberleşme altyapısını destekliyor.

  • DORNA atış kontrol sistemi: Silah sistemlerinin hedeflere yöneltilmesi ve angajman süreçlerinin yürütülmesine yardımcı oluyor.

  • Entegre platform yönetim sistemi: Geminin makine, yardımcı sistemler ve diğer platform alt sistemlerinin izlenmesi ve yönetilmesini sağlıyor.

  • MINERVA entegre köprüüstü sistemi: Seyir ve köprüüstü operasyonlarının bütünleşik biçimde yürütülmesini destekliyor.

HAZEM, HERMESYS ve DORNA sistemleri SAMINavantia ortak girişimi tarafından sağlanıyor. Bu sistemlerin birlikte çalışması, geminin sensör, komuta kontrol, haberleşme ve silah yönetimi süreçlerinin koordinasyonu açısından önem taşıyor.

Cádiz Körfezi’nde binlerce kişilik istihdam desteklenecek

Navantia, üç yeni korvetin inşasını kapsayan sözleşmenin yaklaşık 4 milyon saatlik iş hacmi oluşturmasını bekliyor. Programın Cádiz Körfezi’nde günlük ortalama 2.200 nitelikli istihdamı desteklemesi öngörülüyor.

Üretim faaliyetlerinde 20’den fazla alt yüklenici ile farklı ülkelerden 50 tedarikçinin görev alması planlanıyor. Bu durum, programın yalnızca gemi inşa faaliyetlerini değil, elektronik sistemler, mühendislik, donanım üretimi ve lojistik gibi farklı alanları da kapsayan geniş bir sanayi ağı oluşturduğunu gösteriyor.

Yeni siparişin, Navantia’nın Suudi Arabistan ile savunma sanayii iş birliğini sürdürmesine ve İspanya’nın askerî gemi ihracatındaki konumunu güçlendirmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Son korvetin teslimatı 2029’da hedefleniyor

Yeni sipariş kapsamında üretilecek üçüncü geminin, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen toplam sekizinci Avante 2200 korveti olarak 2029 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

Genel değerlendirme: Avante 2200 programı, Suudi Arabistan’ın deniz kuvvetlerini modernize etme çabalarının yanı sıra savunma tedarikinde uluslararası ortaklıkları ve yerel sistem entegrasyonunu bir araya getiren bir model sunuyor. Savaş sistemlerinin bir bölümünün Suudi Arabistan’da entegre edilmesi, ülkenin gemi kabulü, test, bakım ve teknik destek süreçlerindeki deneyimini artırabilir. Bununla birlikte korvetlerin gerçek operasyonel etkinliği, entegre silah ve sensör sistemlerinin performansına, mürettebat eğitimine ve filonun diğer unsurlarıyla birlikte çalışabilirliğine bağlı olacak.

Kaynak: M5, Naval News

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close