National Interest Analiz: "Olası Bir çatışmada Rusya'yı Zorlayacak AB Silahları" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

National Interest Analiz: “Olası Bir çatışmada Rusya’yı Zorlayacak AB Silahları”

Abone Ol 

NATO ve Rusya arasında Ukrayna veya başka bir sıcak nokta üzerinden potansiyel bir savaş olduğunda, herkesin dikkati ABD’nin Rus silahlarına karşı yeteneklerine odaklanıyor. Ancak ABD ve NATO’nun Rusya’yı zorlayacak olan silahları yabana atılmamalı.

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

NATO ve Rusya karşı karşıya gelirse, Avrupa kuvvetlerinin, Amerikan birlikleriyle birlikte savaşa gireceği neredeyse kesin. Peki bu senaryo gerçekleşirse Rusya’nın korkması gereken beş NATO silahı ne?

İngiltere’nin Challenger 2 tankı

İngiltere’nin tank gücünün bel kemiği olan  Challenger 2, Dorchester (Chobham zırhının başka bir adı) ile ağır bir şekilde korunuyor ve 120 milimetrelik bir topla silahlandırılıyor. Saatte yaklaşık 25 mil off-road hızına sahiptir.

63 ton ağırlığındaki Challenger 2, Rusya’nın T-72B3 ve T-90 da dahil olmak üzere kullandığı 40 ila 50 tonluk T-72’lerin çeşitli modellerinden kesinlikle daha ağır ve fakat daha hızlı ve dayanıklıdır. Açık olan şu ki, İngiliz ve Rus kuvvetleri karşı karşıya gelirse, Rusya iyi silahlanmış iyi zırhlanmış ve sofistike bir ana muharebe tankıyla karşı karşıya kalacaktır.

Ama her zamanki gibi İngiliz ordusunun en büyük düşmanı Majestelerinin Hazinesi. Bütçe kesintileri , Britanya’yı 2010 yılında tank gücünü yüzde 40 azaltmaya  zorladı. Tankların modernizasyonun ne durumda olduğu konusunda net bir bilgi yok. Challenger 2’yi modernize etme ve muhtemelen yivli topunu yivsiz bir modelle değiştirme dahil ömrünü uzatma planları havada uçuşuyor.

Almanya’nın Tip 212 denizaltısı

Almanya’nın Tip 212 dizel denizaltıları eğer ABD Donanmasını korkutuyorsa, Almanya’nın ultra sessiz Type 212 denizaltılarının Rusya’yı da korkuttuğu kesin.

1.500 tonluk Tip 212, denizaltının uzun süre su altında kalmasını sağlayan hidrojen-oksijen Polimer Elektrolit Membran yakıt hücrelerini kullanan havadan bağımsız bir tahrik (AIP) sistemine sahiptir.  Type 212 su altında 20 knot gibi olağanüstü bir hızla seyahat eder.

Type 212, kablolu DM2A4 torpidolarının yanı sıra WASS 184 ve Blackshark torpidolarıyla donanmıştır. Denizaltının hava, kara veya deniz hedeflerini vurabilen torpido tüplerinden ateşlenen IDAS füzeleri ile donatılması planlanıyor. 

Alman denizaltılarının Rusya ile bir çatışmada ne kadar etkisi olacağını göreceğiz: Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’nın güç gösterileri Baltık’tan çok Karadeniz’e doğru oldu. Ancak Rusya, Baltık Devletleri veya Polonya’nın peşine düşmek ve bu süreçte donanmasını kullanmak isterse, Tip 212’ler dikkate alınması gereken bir güç olacaktır.

Eurocopter kaplanı

ABD ve İngiliz AH-64 Apache’den daha küçük ve ağırlığının yaklaşık yarısı kadar  olan Eurocopter Tiger, 1991 yılında hizmete giren bir Fransız-Alman projesidir. Avustralya’nın yanı sıra Fransa, Almanya ve İtalya tarafından da kullanılmaktadır.

Saatte yaklaşık 181 mil hıza sahip Tiger’ın çeşitli versiyonları Hellfire, Spike, PARS 3 ve HOT 3 tanksavar füzeleri, Mistral havadan havaya füzeler ve havadan karaya roketlerle donanmış durumda.

Tiger, Afganistan ve Libya’daki Fransız ve Alman operasyonları sırasında sınırlı da olsa bir savaş gördü. Ancak NATO ile Rusya arasında düşmanlıklar patlak verirse, Tiger Rus tanklarını takip edecek.

İsrail’in Spike Füzesi

Neden bir İsrail silahı ölümcül NATO donanımı listesinde yer alıyor? Çünkü Spike; Belçika, İngiltere, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovenya ve İspanya dahil olmak üzere çok sayıda NATO üyesi tarafından kullanılıyor.

31 kiloluk Spike, önce bir tankın reaktif zırhını patlatmak ve ardından aracın kendi zırhını delmek için iki şekilli şarj kullanan tandem savaş başlığına sahip fiber optik tel güdümlü bir tanksavar füzesidir. Kısa, orta ve uzun menzilli ve genişletilmiş menzilli versiyonları bulunan çeşitli Spike’lar, 800 metreden 8 kilometreye kadar menzillerdeki hedefleri vurabilir.

Ruslar, tanklarını İsrail silahlarına karşı kullanma konusunda çok deneyime sahipler ve bu genellikle olumsuz sonuçlarla sonuçlanıyor. Bir NATO-Rusya çatışması, bunun hala geçerli olup olmadığını test edecektir.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close