Tümamiral Cihat Yaycı: "NATO'ya Bağlı Olmayan Uçak Gemisi Donanmaya Dahil Edilebilir" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Tümamiral Cihat Yaycı: “NATO’ya Bağlı Olmayan Uçak Gemisi Donanmaya Dahil Edilebilir”

Abone Ol 

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, hizmet dışı bırakıldığı için Aliağa’ya söküme gelecek Brezilya’nın Nae Sao Paulo uçak gemisinin donanmaya alınabileceğini ve Türkiye’nin hızla uçak gemisi sahibi olabileceğini söyledi. Çin de benzer yolla uçak gemisi sahibi olmuştu.

Türkiye’nin özellikle Doğu Akdeniz’de karşılaştığı yüksek tehditler ve yakın gelecekte dünyada doğabilecek yeni küresel hesaplaşma riskleri çerçevesinde donanmasını güçlendirmek için İngiltere ile uçak gemisi alım pazarlığı yaptığı haberleri şubat ayında gündeme geldi.

Queen Elizabeth sınıfı uçak gemisi İngiliz donanmasının en güçlü unsuru olarak adlandırılıyor, Türkiye benzerini doğrudan satın almak istemişti.

Middle East Eye yayın organı, adını vermek istemeyen 2 İngiliz uzman kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye’nin İngiltere’ye, Queen Elizabeth sınıfı bir uçak gemisi alımı için başvurduğunu fakat İngiltere’nin hazır bir uçak gemisi satışına sıcak bakmadığını bildirdi.

Kaynaklar, İngiltere’nin Türkiye’ye uçak gemisi projesi ve teknik destek sağlama taahhüt ettiğini ve uçak gemisinin Türkiye’de yapılmasını önerdiğini de vurguladılar.

Bu cevaplar üzerine, aslında, “hafif” uçak gemisi TCG Anadolu’yu bu yıl hizmete almayı planlayan Türkiye’nin yeni bir stratejik yatırım olarak güçlü bir uçak gemisi arayışında olduğu biliniyor.

Türkiye’nin ilk uçak gemisi ‘TCG Anadolu’da çalışmalar hız kesmeden sürüyor

TCG Anadolu Türk donanmasının amiral gemisi olacak ve bu yıl hizmete girmesiyle Türkiye’ye denizlerde stratejik üstünlük sağlayacak. İspanyol SPS Juan carlos sınıfı bir gemi olarak tanımlanıyor.

TCG Anadolu’da ilk plan, Amerika’dan alınacak F-35 dikine kalkış yapabilen uçakların konuşlandırılmasıydı, fakat S-400 alımı nedeniyle ABD ile yaşanılan kriz çerçevesinde bu gemide hangi uçakların konuşlandırılacağı henüz bilinmiyor.

Savunma sanayi kaynakları, TCG Anadolu’nun başlangıçta çok sayıda SİHA ve Atak helikopteriyle donatılabileceğini kaydediyorlar.

CİHAT YAYCI: BREZİLYA UÇAK GEMİSİ ALINMALI

Brezilya Donanması’na ait uçak gemisi ‘NAe São Paulo’ 10.550.000,00 R $ karşılığında, Türk tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen açık artırmaya katılan Rio de Janeiro şirketi Cormack Marítima tarafından satın alındı.

Uçak gemisi söküm için Aliağa’ya getirilecek, ardından hurdaya çıkacak.

Uçak gemisinin hurdaya çıkmadan Türkiye tarafından SÖK Denizcilik’ten satın alınmasını ve eğitim için kullanılmasını isteyen Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı yaptığı açıklamada “Gemiyi sökmek yerine, mutlaka bizdeki kullanımı geçerli olan farklı sistemlerle tekrar donatıp, bugünden, ileriye dönük uçak gemisi personeli eğitimlerine başlanmalı.” önerisinde bulunmuştu.

Konuya ilişkin Veryansın Tv’ye yeni açıklamalar yapan Yaycı, uçak gemisinin alınması halinde Rus menşeli S-33 donanma savaş uçağının değerlendirebileceğini belirterek, “Bu gemi ile birlikte kullanabileceğimiz bir uçak alternatifi olmak üzere Rus menşeli Sukhoi Su-33 Flanker’ın dikkatle incelenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sao Paulo uçak gemisi, Fransa tarafından 1959’da yapıldı, Foch sınıfı gemi 1963’te donanmaya katıldı, 2000 yılında bir okyanus gücü olmakta kararlı Brezilya’ya satıldı, iki kez yangın yaşadı, teknik sorunları arttı ve 2017 yılında Brezilya donanması envanterinden çıkarıldı.

Yaycı uçak gemisi ve S-33 jetlerinin alınmasının ardından NATO altyapısından “idari ve işletme bakımından bağımsız” bir Deniz Hava Kuvveti’nin oluşturabileceğini ifade etti.

Amiral Cihat Yaycı “NATO altyapısı ile şekillendirilmiş hava kuvvetlerimize nazaran çok daha küçük çapta hava kuvveti teşkil edecek bir Deniz Hava Kuvveti’nin farklı bir altyapı ile tesis edilmesi çok daha mümkün, faydalı ve kolaydır.” diye konuştu.

Halihazırda (Ege Ordusu) da NATO’ya bağımlı değil.

ÇİN DE AYNISINI YAPMIŞTI

Yaycı’nın önerisi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilk ve halen tek uçak gemisine sahip olması öyküsüyle büyük benzerlik taşıyor.

Günümüzde Çin donanmasına Liaoning adıyla hizmet veren uçak gemisi, aslında Sovyetler Birliği’nin Kuznetsov sınıfı uçak kurvazyeriydi. Yapımına 1985 yılında Sovyet donanması için başlandığında adı Riga’yda sonra Varyag olarak adlandırıldı, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Ukrayna donanmasının elinde kaldı.

Ukrayna o dönemde bir uçak gemisinin mali külfetini kaldıramayacağı için gemiyi satışa çıkardı, tek şartı, alan ülkenin bu gemiyi savaş gemisi olarak kullanmamasıydı. Çin devleti, işadamı Şu’yu, gemiyi alması için görevlendirdi, Şu, dönemin Ukrayna yöneticilerine gemiyi, dünyanın en büyük kumarhanesi olarak kullanacağını söyledi ve uzun görüşmelerden sonra ikna etti.

İSTANBUL BOĞAZINDA BİR UÇAK GEMİSİ

Varyag, 2001 yılında İstanbul boğazından böyle geçip Çin’e gitmişti. Fakat geminin yapısı her ne kadar savaşçı kimlik taşımasa da Montrö Anlaşması’na aykırıydı bu nedenle Türkiye İstanbul boğazının Karadeniz girişinde bekleyen gemiye uzun süre izin vermedi, 2000 yılında dönemin Çin lideri Zemin’in Türkiye ziyareti sonrasında Varyag Türk boğazlarından geçerek Çin’e ulaştı.

Kaynak : Ulus Haber

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close