Maritime Policy Strategy: "Türk Donanması Bölgedeki En Güçlü Deniz Gücü Haline Geldi" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Maritime Policy Strategy: “Türk Donanması Bölgedeki En Güçlü Deniz Gücü Haline Geldi” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Denizcilik Politikası ve Strateji Araştırma Merkezi yıllık değerlendirmesinde Türk Donanması’nın bölgedeki en güçlü deniz gücü haline geldiğini açıkladı. 

University  of Haifa tarafından yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Haifa Üniversitesi tarafından yayımlanan araştırmada, Türkiye’nin deniz stratejisinin artık sadece NATO ile bağlarına odaklanmadığı için değiştiği tespiti yapıldı.  Ankara, bölgesel bir gücü karakterize eden ve uzun vadeli operasyonlar gerçekleştirebilecek bir donanma inşa etti. ifadeleri kullanıldı.

Analizde Türkiye’nin deniz gücünün bölgedeki diğer ülkeler için endişe verici noktaya ulaştığı tespiti yapıldı ve;

Ankara, denizaltı filosunu önümüzdeki yıllarda tamamlanacak altı gelişmiş denizaltıyla yükseltiyor. Türkiye ayrıca çok amaçlı fırkateynler ve korvetler inşa ediyor ve bunları Harpoon füzeleri ile silahlandırıyor.” ifadeleri kullanıldı.

İşte Analizde yer alan tespitler;
“Yeni Saldırı Yetenekleri

Türk Donanması amfibi saldırı gücünü ve müdahale kapasitesini artırdı. Bu cephedeki en etkili adım hafif uçak gemisi olarak da hizmet verebilecek amfibi hücum gemisi Anadolu’nun yapımıdır.

ABD’li askeri uzman Richard Parley, bu yeni yeni savaş gemisinin Türkiye’ye Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de benzeri görülmemiş bir amfibi saldırı yetenekleri sunacağını tahmin ettiğini söyledi.   

Ayrıca Türkiye, yüzlerce kilometre menzile sahip seyir füzeleri de dahil olmak üzere kendi silahlarını ve askeri teçhizatını üretiyor. Genel olarak Ankara; donanma varlıklarını kendi kendine üretiyor ve denizaltılar ve diğer gemiler inşa etme konusunda Alman uzmanlığından faydalanıyor.

Türkiye son zamanlarda 100’den fazla gemi ve düzinelerce uçakla büyük deniz tatbikatları düzenleyebilecek kapasiteye ulaştı.  Türk Donanması artık kesinlikle ülke kıyılarının çok ötesinde faaliyet gösterebilecek bir donanma haline dönüştü.

Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri sınırlı operasyonel deneyime sahip ancak NATO ve ABD Donanması ile uzun dönemdir yaptığı eğitimler ile çok değerli uzmanlıklar kazandı.

Türkiye’nin bu yükselen deniz gücü şimdilik geleneksel bölgesel rakiplerini, özellikle de Yunanistan ve Mısır’ı tehdit ediyor. Ancak, İsrail’in de bu yükselen potansiyel tehdidi ciddiye alması gerekiyor.

 İsrail’in deniz ihracatına bağımlılığı göz önüne alındığında, Kudüs’ün Ankara’nın etkileyici donanma yeteneklerini görmezden gelmemesi gerekiyor…”

Analizde ayrıca; Türk hükümetinin attığı adımların ve bölgesel emellerinin gelecekteki bir çatışmayı büyük ölçüde kaçınılmaz hale getirdiğini ve Türkiye’nin giderek güçlenerek olası bir senaryoda avantaj sağladığı tespitinde bulunuluyor.

Kaynak: M5
Çeviri Analiz (Adem KILIÇ)

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close