Türkiye ilk M5’ten öğrenmişti, işte Türkiye'nin 'uzay' macerası - M5 Dergi
MakalelerSayı 350 Eylül 2020

Türkiye ilk M5’ten öğrenmişti, işte Türkiye’nin ‘uzay’ macerası

Abone Ol 

Türk kamuoyunun M5’ın Savunma Sanayı Başkanı Prof. Dr. İsmaıl Demir ile yaptığı söyleşiden öğrendiği Türkiye’nin uzaya çıkışı en üst düzey isim tarafından tüm dünyaya duyuruldu. ROKETSAN’ın MUHS projesi ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “yerli uydumuz uzaya fırlatıldığında savaş ve barış zamanında ülkeye güvenli bilgi akışı temin edecek” dedi.

Ülkemizin yerli imkan ve kabiliyetlerle uzaya çıkma çalışmalarını ve uzayı gördüğünü Türkiye M5’ten öğrenmişti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Ceyhun Bozkurt ve Başdanışmanı Mete Yarar ile yaptığı söyleşide “Türkiye uzayı gördü” açıklamasını yapmıştı. Söyleşide konu şu şekilde gündeme gelmişti:

CB- Şu an tam arkanızda maketi duran ve ROKETSAN ile beraber yürüttüğünüz Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) projesi var. Bu çalışmada hangi aşamadayız? Türkiye’yi ne zaman uzayda göreceğiz? KOVİD süreci etkiledi mi?

-KOVİD süreci etkilemedi. Uydu ile ilgili yeni bir gelişme de olacak, Türkiye bir uydu şirketi sahibi olacak. Alçak yörünge uyduları ile ilgili de bir çalışma var. Orada da belli bir yerdeyiz, işbirliklerimiz var. Bunları olgunlaşınca açıklayacağız. Mikro uydunun fırlatılması için 2025’i hedefliyoruz. İtki sistemleri ile ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Hem katı yakıt hem sıvı yakıt hem de hibrit konusunda çalışıyoruz. Uydunun fırlatma, test etme, üretim altyapısı vs. bunların hepsini bir arada edinmiş olacağız. Bu, daha ileri aşama, uzay sistemleri fırlatma sistemleri için çok önemli bir test ortamı sağlamış olacak. Bir taraftan uydu imalatı ile ilgili çalışmalarımız var. Haberleşme, gözetleme uyduları, alçak yörünge-üst yörünge uyduları zinciri devam edecek. O pazarın yılda yüzlerce ürün sattığınız bir pazar olmadığını biliyorsunuz. O açıdan gelecekte alçak yörünge uydularının çok ucuza mal edilip dünyadaki haberleşme ihtiyacının artmasıyla interconnect sistemiyle konuştukça iletişim altyapınız önemli olacak. Bunu da uydularla sağlama çalışmalarımız var. O döneme hazırlıklı olmamız gerekiyor. İletişim güvenliği çok önemli. Bu durum bizi siber güvenliğe, elektronik-elektromanyetik güvenliğe getiriyor.

MY- Delta V’de, o hibrit motorlu sistemde, en son testlerde 30 kilometreye ulaşmıştık. Bu seneki testte biraz daha yukarı çıkarılacak. ROKETSAN’da şu anda ulaştığımız menzilden bahsetme şansımız var mı?

– Şu tabiri kullanabilirim, ROKETSAN’da biz uzayı gördük.

MY-Neden bunu hiç paylaşmıyorsunuz? Biz hala Türkiye uzaya çıktı mı çıkacak mı konusunu konuşurken ROKETSAN uzaya çıktı. Hani dediniz ya herkesi motive etmek diye, bu aslında müthiş bir haber. “Biz aslında uzaydayız, artık menzili konuşuyoruz” diyebilir miyiz?

– Diyebiliriz. O konular biraz da abartmadan aktarmak gerekiyor. Onun çeşitli parametreleri var. Mesele uzayı gördük geldikse bunun daha da fazlasını yapabilirsin. Ama mesele o değil. Mesele oraya çıktıktan sonra çeşitli parametreleri gerçekleştirebilmek. Biraz da savunma konuları “burada bir sonuç aldık, noktayı koyduk” dedikten sonra açıklanması daha iyi.

Bu açıklama çok ses getirmiş, basında ve sosyal medyada konuşulmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda bu müjdeyi dile getiren en üst düzey isim oldu. Zafer Bayramımızda Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli Sonda roketimiz 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştığını açıkladı. Erdoğan, “Böylece Türkiye, tamamen kendi geliştirdikleri projelerle uzaya ilk adımını atmış oldu. Artık yerli ve millî teknolojilerle uzay ligindeyiz” dedi.

Ülkemizin yerli imkan ve kabiliyetlerle uzaya çıkma çalışmalarını ve uzayı gördüğünü Türkiye M5’ten öğrenmişti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Ceyhun Bozkurt ve Başdanışmanı Mete Yarar ile yaptığı söyleşide “Türkiye uzayı gördü” açıklamasını yapmıştı.

SAVAŞ VE BARIŞ ZAMANI GÜVENLİ BİLGİ AKIŞI

Açılışı yapılan tesisle, önemli bir adımın daha atılacağını bildirerek Mikro Uydu Fırlatma Projesi’nin, merkezin yürüttüğü en kritik çalışmalar arasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, projenin, hedeflenen tarih 2025’ten daha önce bitirilmesi gerektiğini söyleyen söyleyerek şunları söyledi: “Bu projeyle 100 kilogram ve altındaki mikro uydularımızı, yüksekliği en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirebileceğiz. Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak. Yerli uydumuz uzaya fırlatıldığında savaş ve barış zamanında ülkeye güvenli bilgi akışı temin edecek. Uydumuz askerlerimize anlık bilgi ve koordinat sağlayarak işlerini daha da kolaylaştıracak. Ayrıca buradan elde edilecek imkânlar, Türkiye Uzay Ajansımızca hazırlanan Millî Uzay Programı’nda yer alan hedeflerimize hizmet edecek. Stratejik önemi haiz bu projenin testlerini başarıyla gerçekleştirdik. Millî teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli Sonda roketimiz 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Böylece Türkiye, tamamen kendi geliştirdikleri projelerle uzaya ilk adımını atmış oldu. Artık yerli ve millî teknolojilerle uzay ligindeyiz.”

HEM KATI HEM SIVI YAKITLA TEST EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, roket sistemine ilişkin video görüntülerini izlemesinin ardından roketin katı yakıt teknolojisiyle gönderildiğini ve bundan sonra hem katı hem de sıvı yakıtla test etme aşamasına geçileceğini ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millî olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum. Hibrit yakıtlı roket motorları geliştirme faaliyetlerimize de devam ediyoruz. Hem uzay uygulamalarında hem de havacılık ve ulaştırma alanında temiz enerji kaynağı olan yüksek kapasiteli hidrojen yakıt pili teknolojisi yine bu merkez altında geliştirildi. Füze güdümlü mühimmat ve silah sistemlerinde ihtiyaç duyulan küresel konumlama sistemi alıcısı, yani bu sistemlerin navigasyonu da yine ilk kez millî imkânlarla üretildi. Yine bu merkezde minyatür silahlar, hipersonik sistemler, lazer ve elektromanyetik teknolojisine sahip yönlendirilmiş enerji silahları gibi geleceğin teknolojisi üzerinde çalışmalar yürütüyoruz.”

ATMACA NEDİR?

ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA, su üstü harbinde Deniz Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirildi. ATMACA, hücumbot, fırkateyn ve korvetlerde kullanılabilen, yüksek hassasiyetli satıhtan satha bir güdümlü mermi.

ATMACA YIL SONU TSK ENVANTERİNDE

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk yerli deniz füzesi Atmaca ile ilgili bilgiler de paylaştı. Atmaca’nın 200 kilometreden fazla menzili ile denizin sadece birkaç metre üstünden giderek düşman unsurları tarafından radarla tespit edilemediğini hatırlatan Erdoğan, “Belirlenen bir hedefe gönderilen Atmaca, o hedef hareket etse dahi takip ederek imha edebiliyor. Bu özellikleriyle Atmaca, ülkemizi dünyada gemisavar füzesi üretebilen beş ülke arasına dahil etmiştir” dedi. Erdoğan, Atmaca’nın yıl sonu itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacağını aktardı. Erdoğan ayrıca birçok ülkenin şimdiden Atmaca’ya ilgi duyduğunu ve satın almak için görüşmelere başladıkları bilgisini da paylaştı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close