Dünyanın En Tehlikeli 5 Denizaltısı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Dünyanın En Tehlikeli 5 Denizaltısı

Abone Ol 
Bu denizaltılardan üçü Rusya’ya, ikisi ABD’ye ait. İşte o denizaltılar ve özellikleri…

National Interest’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

1- OHİO-SINIFI BALİSTİK FÜZE DENİZALTISI

ABD donanmasına ait Ohio-sınıfı Balistik Füze Denizaltısı balistik füze yüklü 24 adet UGM-133 Trident II D5 füzesi taşıyabiliyor. Taşıdığı bu denizaltıların her biri ayrı ayrı 12 adet 475 kilotonluk W88 termonükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. 2010 yılında yayınlanan bir rapora göre ABD bu denizaltılardan toplam 14 tanesine sahip. Bu günlerde ise ABD’nin sahip olduğu Ohio-tipi denizaltılar toplam 240 Trident II füzesi taşıma kapasitesine sahip. Bu da ABD’nin Ohio-tipi denizaltılarla 114 bin kilotonluk bir vuruş gücüne sahip nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. ABD’nin sahip olduğu Ohio tipi denizaltıların 9’unun Pasifik, 5’inin ise Atlantik okyanuslarında konuşlandırıldığı tahmin ediliyor.

Columbia-sınıfı Balistik Füze Denizaltısı

Ohio sınıfı denizaltıların artık yaşlanması, ABD donanmasını yeni nesil denizaltılara yöneltti. Ve böylece yeni ihtiyaç nedeniyle Columbia sınıfı balistik füze denizaltıları yapıldı. Bu yeni tip denizaltılar 20 bin 800 ton kapasiteyle Ohio sınıfından biraz daha büyük, ancak bu gemilerde sadece 16 Trident II D5 füzesi var. Gemilerin büyük boyutlarının çoğu, son derece sessiz olsa da muazzam olan yeni bir tekne ömrü reaktörü ve sabit mıknatıslı motor sürücüsü bulunuyor. Yeni gemiler büyük ölçüde Virginia sınıfı saldırı denizaltılarının teknolojisine dayanıyor ve daha küçük teknelerin sistemlerinin çoğunu kullanıyor. Aslında, bazı açılardan, Columbia mükemmel Virginia sınıfı tasarımın genişletilmiş gelişmiş bir türevi olarak kabul ediliyor. İnşaat 2021’de başlayacak, ilk denizaltı 2031’de hizmete girecek.

Proje 955 Borei sınıfı Balistik Füze Denizaltısı

Tip: Balistik füze denizaltısı Deplasman: 14,720 ton yüzeyde 24,000 ton su altında Uzunluk: 170 m (557 ft 9 in) Yükseklik: 13.5 m (44 ft 3 in) İtme sistemi: 1 adet ОК-650В nükleer reaktör 1 adet AEU gaz türbini 1 adet şaft ve pervane Hız: Su altında 29 knots (33 mph; 54 km/h)[2] Yüzeyde 15 knots (17 mph; 28 km/h) Menzil: sınırsız;gıda stoğu bitinceye kadar Test derinliği: planlanan derinlik 450 m Mürettebat: 55 subay, 52 denizci Silah kapasitesi: 16 (Project 955) ve 20 (955А Borei II) adet RSM-56 Bulava SLBM 6 MIRV savaş başlığı ile birlikte. 6 adet 533 mm torpido tüpü RPK-2 Viyuga seyir füzeleri Rusya’nın yeni nükleer balistik füze denizaltısı Borei, 16 adet Bulava füzesi taşıyor.Borei II sınıfında ise 20 adet Bulava füzesi bulunacak.Bilindiği gibi Bulava füzeleri füze savunma sistemlerinden etkilenmeme özelliğine sahip.

Proje 667 BDRM Delfin sınıfı (Delta IV) Balistik Füze Denizaltısı

Rusya’da toplam 7 adet var. Rus balistik füze denizaltı filosunun şu anki omurgasını oluşturan denizaltı, 16 R-29RMU Sineva sıvı yakıt balistik füzesi ile silahlandırılıyor. Dergi, denizaltının balistik füzelerini “altı ila yedi deniz milinde seyir ederken 55 metre derinlikten” fırlatabildiğini hatırlatıyor…

Proje 885M Yasen sınıfı Güdümlü Füze Denizaltısı

Yasen sınıfı denizaltıları, Malakhit Merkez Tasarım Bürosu (Malakhit Central Design Bureau) tasarladı. Bu sınıfa ait denizaltılar, 25-30 yıllık çekirdek ömrüyle yakıt ikmali gerektirmeyen dördüncü nesil bir nükleer reaktörle donatılan ilk Rus nükleer güçle çalışan güdümlü füze denizaltıları. Yasen sınıfının NATO kod adı Graney. Gemi 30 adet 533 mm. torpido ile Oniks ve Kalibr seyir füzeleri taşıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close