Yunanistan, İtalya’dan ikinci el iki FREMM fırkateyni almak için görüşmelere başladı
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ülkesinin İtalya ile ikinci el iki çok amaçlı FREMM sınıfı fırkateynin alımı konusunda müzakerelere başladığını açıkladı.
İtalyan donanmasına (Marina Militare) ait Carlo Bergamini ve Virginio Fasan adlı iki fırkateynin satışa çıkarılmasının ardından Atina yönetiminin bu fırsattan yararlanmak istediği belirtiliyor.
Bakan Dendias 11 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Bunlar 8 bin tonluk büyük savaş gemileri. İki nedenle ilgimizi çekiyorlar: Birincisi, bu gemiler son derece yetenekli. İkincisi ise, ABD ile ortak üretimini hedeflediğimiz Constellation sınıfı fırkateynlerin tasarımı İtalyan FREMM’lerine dayanıyor.” dedi.
İtalya’nın halihazırda hizmette 10 FREMM fırkateyni bulunuyor. Daha önce Mısır’a satılan iki gemi, ITS Spartaco Schergat ve ITS Emilio Bianchi isimli yeni gemilerle değiştirilmişti. Ayrıca, FREMM EVO programı kapsamında iki yeni nesil fırkateynin daha inşasına başlandı. Bu yeni gemiler, ileri seviye radar sistemleri, elektronik harp kabiliyetleri ve insansız sistemlerle donatılacak. İlk geminin hizmete 2029’da girmesi planlanıyor.
Yunanistan’ın İtalya’dan almayı planladığı ikinci el FREMM’lerin, Fransız Naval Group tarafından geliştirilen Belharra (FDI) tipi yeni nesil fırkateyn alımını etkilemeyeceği belirtiliyor. Yunanistan bugüne kadar üç Belharra için kesin sipariş verdi, dördüncü gemi için ise görüşmeler sürüyor.
Öte yandan, Naval Group, Yunanistan’a üç Belharra fırkateyninin ülkede inşasını da içeren ve teknoloji transferi içeren bir teklif sundu. Fransız şirket, bu tür bir yerel üretimin lojistik ve eğitim maliyetlerini düşüreceğini savunuyor.
Bakan Dendias, Belharra fırkateynleriyle ilgili olarak, “Önümüzdeki iki yıl içinde teslim alacağımız üç Belharra, gezegendeki en iyi fırkateynler. En modern, en donanımlı savaş gemileri. Abartmıyorum,” ifadelerini kullandı. Yunan hükümeti, savunma alımlarında yerli sanayi katılımını ön planda tutan yeni politikası doğrultusunda üretimin Yunanistan’da yapılmasına öncelik veriyor.
Kaynak: M5