Türk Hava Kuvvetleri'nin Yeni Vurucu Gücü: MİNYATÜR BOMBA - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Türk Hava Kuvvetleri’nin Yeni Vurucu Gücü: MİNYATÜR BOMBA

Abone Ol 

ASELSAN ve 401.Test Filo Komutanlığınca  test çalışmaları devam eden MİNYATÜR BOMBA’nın 2021 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor.

ASELSAN ve TÜBİTAK-SAGE ortaklığıyla geliştirilen MİNYATÜR BOMBA, Türk Hava Kuvvetleri’nin SEAD/DEAD (Hava Savunma Sistemlerinin Bastırılması/Hava Savunma Sistemlerinin Yok Edilmesi) kabiliyetini çok daha ileri seviyeye çıkaracak.

ABD tarafında üretilen GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB)’nin muadili olan MİNYATÜR BOMBA, düşük ağırlığı sayesinde uçakta fazlaca taşınması amacıyla geliştirildi.

Ürün ASELSAN’a ait olmak ile birlikte Harp Başlığı’nı TÜBİTAK-SAGE geliştirdi. MİNYATÜR BOMBA düşük ağırlığına karşın harp başlığı sayesinde yüksek etki gücüne sahip.

145kg toplam ağırlığa ve azami 100km menzile sahip MİNYATÜR BOMBA, 65 km menzile kadar 1 metre kalınlığındaki betonu delebiliyor. MİNYATÜR BOMBA, deleceği yüzeye dik açıyla dalarak sahip olduğu kinetik enerjiyle yüzeyi/betonu deliyor.

(HYS-140 RÜZGAR TÜNELİ TESTLERİ)

Adı bomba olsa da aslında güdümlü bir mühimmat olan MB, tümleşik Ataletsel Navigasyon Sistemi ve Küresel Konumlama Sistemi (ANS/KKS) güdüm ile hedefleri çok yüksek doğrulukla vuruyor.

MİNYATÜR BOMBA, uçaktan atıldıktan sonra hareketli arka kanatçıkları ile uçuş kontrolünü sağlayarak, hedefine süzülerek ulaşıyor. MİNYATÜR BOMBA, pnömatik Çoklu Akıllı Salan (ÇKS) ile taşınıyor. Yine milli olarak geliştirilen bu salandan bir tanesi 4 adet MİNAYTÜR BOMBA taşıyabiliyor.

(STATİK BIRAKMA TESTLERİ)

F-16 Savaş Uçağının 3. ve 7. istasyonuna takılan bu salanlar ile bir F-16, 8 adet MİNYATÜR BOMBA taşıyabiliyor ve bu sayede tek sortide 8 ayrı hedefe taarruz gerçekleştirebiliyor.

MİNYATÜR BOMBA, yakın gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek AKINCI ve AKSUNGUR İnsansız Hava Araçlarında da kullanılacak.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close