Latin Amerika'da Kaos: Sağlık Sistemi Çöktü, Enflasyon Yüzde 5 Bin 500 - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Latin Amerika’da Kaos: Sağlık Sistemi Çöktü, Enflasyon Yüzde 5 Bin 500

Abone Ol 

Kolombiya’da yaşanan hiperenflasyon ve vergi reformunun ardından halk sokaklara dökülmüş, hükümet karşıtı gösterilerde 42 kişi hayatını kaybetmişti. Kolombiya’nın ardından bir diğer Latin Amerika ülkesi Venezuela, hiperenflasyon ve açlığın pençesinde. Uluslararası Para Fonu (IMF) Nisan ayı verilerine göre yıllık yüzde 5 bin 500 enflasyon oranı ile ülkede dolar 40 katına çıktı.

Koronavirüs, tüm dünyada ekonomik beklentileri ve enflasyon rakamlarını da alt üst etti. Yakın dönemde ağır bir ekonomik kriz yaşayan Latin Amerika ülkesi Venezuela, Kolombiya’nın ardından hiperenflasyon ile mücadele etmeye çalışıyor.

Ülkede ilk vakanın tespit edildiği 13 Mart 2020’den bu yana dolar kurunda yaşanan artış; işsizlik, açlık ve göç rakamları olarak ekonomik tablolara da yansıdı.

Pandemi öncesinde yaklaşık 75 bin bolivar seviyesinde olan dolar kuru, pandeminin de etkisi ile birlikte 3 milyon bolivara kadar yükseldi. Pandemi ile birlikte ABD ambargoları ile de mücadele eden Venezuela’da kur artışı doğrudan etiketlere ve tüketiciye yansıyor.

Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte, 3,6 milyon bolivardan 10 milyon bolivara yükseltilen asgari ücret mutfak masraflarını bile karşılamayacak seviyelere kadar geriledi. Venezuela’da dolar kuru 14 ayda 40 katına çıkarken, beş kişilik bir ailenin aylık yalnızca mutfak masrafı 229 dolar olarak hesaplandı. Yüzde 289 zam oranına rağmen, her 6 Venezuelalı’dan birisi göç etmek zorunda kaldı. 30 milyon nüfusa sahip olan Venezuela’da, 30 TL’ye tekabül eden asgari ücret ile çalışan vatandaşların sayısı yaklaşıl 2.5 milyon.

Pandeminin getirdiği hiperenflasyonun yanı sıra uluslararası yaptırımlar ile de karşı karşıya olan ülkede, emekli maaşlarının ödenmesi, elektrik kesintileri, akaryakıt yetersizliği baş gösterdi. Ülkedeki 6 milyon emekli aylık 21 TL kadar maaş alıyor.

Ülkede toptancılardan sokak satıcılarına kadar tüm satıcılar kurdan etkilenmemek amacıyla dolar üzerinden satış yapıyor.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Pandemi dolayısıyla sağlık sisteminde de önemli aksamalar yaşanan Venezuela’da birçok sağlık çalışanı istifa etti.

Resmi rakamlara göre Venezuela’da son üç ayda vaka sayısı üç katına çıktı. Ülkenin birçok eyaletinde yoğun bakım hizmeti ve solunum cihazı hizmeti verilemezken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık personelinin sayısı da oldukça fazla.

Açıklanan son rakamlara göre toplam vakalar arasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının oranı yüzde 26. Yani, ölen her dört kişiden birisi sağlık çalışanı.

Bugüne kadar toplamda yalnızca 800 bin doz aşıya ulaşabilen Venezuela halkından günde yalnızca 12 bin kişi aşılanabiliyor. Ülkede sağlık çalışanlarının aşılanma oranı ise yalnızca yüzde 10.

Pandemi öncesinde de ekonomik kriz ile mücadele eden Venezuela, yılda kişi başı 141 dolar ile sağlık harcamaları en az olan ülkeler arasında yer alıyor.

BİR MİLYONDAN FAZLA ÇOCUĞUN GIDAYA ERİŞİMİ SINIRLI

Venezuela’da yapılan araştırmalara göre, ülkede yaşayan her üç kişiden birisi aç ya da yeterli gıdaya ulaşamıyor.

Gıdaya erişim mağdurlarının birisi de çocuklar. Sivil toplum örgütleri Venezuela’daki açlık krizinin her geçen gün derinleştiğine vurgu yaparken, pandamı sürecinde yetersiz beslenmenin arttığına da dikkat çekiyor.

Özellikle banliyölerde ve kırsal kesimde yaşayan halkın kayıt dışı işlerde çalışma oranı ve çocuk işçilerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Ülkede bir milyondan fazla çocuğun gıdaya erişimi sınırlı. Aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen çocuklar, sosyal ağları fırsata çevirmeye çalışıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close