Tank Lazer Uyarı Sistemi: TLUS - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Tank Lazer Uyarı Sistemi: TLUS

Abone Ol 

Tanksavar füzeleri zırhlı birlikler için en tehlikeli silah sistemlerinin başında geliyor.

Suriye İç Savaşında bu füzelerin kullanımı çok ileri bir seviyeye ulaştı ve  binlerce hedef tanksavar füzeleri ile vuruldu. Bu füzeler farklı güdüm sistemlerine sahip. Örneğin Suriye’de de çok yoğun kullanılan 9M113 KORNET füzesi lazer güdüm ile hedefini vurmakta.

İlk olarak Fırat Kalkanı ile başlayan Suriye Harekatlarında malesef tanklarımız, tanksavar füzelerine maruz kaldı. Tanklarımıza yapılan saldırılarda, personel  tanksavarın geldiğini anlayamadığı için manevra yapamıyordu ve tanklar vuruluyordu. Tankların KORNET gibi lazer güdümlü tanksavar füzeleri tespit edebilmesi için de ilk olarak envanterdeki tanklardan M-60TM’lere Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS) takıldı.

TLUS

Aslında ilk olarak ALTAY tankında kullanılması planlanan TLUS, tanktaki gecikmeler sonrası M-60TM tankı ile operasyonel oldu. TLUS, dört adet sensör birimi ve bir adet işlemci biriminden meydana geliyor. Tank kulesinin  köşe noktalarına yerleştirilmesi sayesinde yanca 360 derece algılama seviyesine ulaşıyor.

Yönetici bilgisayara sahip TLUS, hızlı Ethernet (100Mbit) ve RS-422 haberleşme ara yüzlerine sahip.

%95’in üzerinde algılama olasılığı olan TLUS,  çok kısa sürede tepki vererek  tehdit sınıflandırması yapıyor ve  tehdidin yanca geliş açısı dahil tüm değerleri operatöre bildiriyor. Bu sayede tankın kaçış manevrası yapması, sis havanlarını fırlatması ve varsa aktif koruma sistemi kullanması gibi tedbirlerin alınması sağlanıyor.

Sistem aynı zamanda bilgileri Tank Atış Kontrol Sistemi’ne, Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi’ne ve Tank Komuta Kontrol Bilgi Muharebe Sistemine (TKKMBS) aktarıyor. Bu sayede mürettebat, tank topunu veya Uzaktan kumandalı Silah Sistemini kullanarak tehdit unsuru ateş altına alabiliyor. TKKMBS aracılığıyla da tehdit bilgisi diğer destek unsurlarına  aktarılıyor.

TLUS, aynı anda birçok tanksavar füzesinin tespitini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca sistem sadece lazer işaretlemeyi değil örneğin keşif-gözetleme sistemleri tarafından yapılacak  lazer mesafe ölçme işleminin de algılanmasını sağlıyor.

TLUS’un sahaya pozitif etkisini bizzat tank personelinin anlattığı, Aselsan Dergi’de yayınlanan bölüm:

“Zeytin Dalı Harekatı sırasında, A Birliği, B Tepe Bölgesi’ndeki üs bölgesini işgal etmek üzere saat 22:00 sularında ileri harekatına devam ederken C Birliği de ileri intikaline başlamıştır. İntikal esnasında tankların yakın emniyeti için bir komando kolu görevlendirilmiştir. İntikalin devamında saat 24:00 civarında C Birliği’ne ait M60TM tankı üzerinde bulunan Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS)’nden “KORNET” tanksavar mühimmatı ikazı alınmış ve tank üzerindeki Sesli Erken Uyarı Sistemi ile gerek tank içindeki personel gerekse de tankın etrafındaki yaya unsurlar ve komando kolları otomatik olarak ikaz edilmiştir.

Gelen ikaz üzerine komando kolu derhal tankın etrafından uzaklaşarak hem kendini emniyete almış hem de tanka manevra alanı yaratmıştır. Tank da süratle manevra yaparak en yakın meskûn mahal içerisine gizlenmiş ve TLUS’tan tehdit yönü bilgisi doğrultusunda SARP ile düşman bölgesini ateş altına almıştır (Not: Tanksavar tehdidin bertaraf edildiği sonraki keşif faaliyetlerinde tespit edilmiştir). İntikalin devamında intikal grubu paletli ve yaya kolu olmak üzere ikiye bölünmüş ve Tank, komando kolunu sıçramalarla takip ederek olası başka Tanksavar tehditlerinden de korunarak Üs Bölgesi’ne intikalini emniyetli bir şekilde tamamlayarak görevine devam etmiştir. Operasyonda yaşanan bu durum yeni entegre edilen sistemlerin ne kadar önemli ve hayati olduğunu göstermiştir. ASELSAN’a gerek yurt içinde gerekse de sınır ötesinde bizlere vermiş olduğu destek ve katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarız.”

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close