Savaş Gemileri'nin Milli Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi: STAMP - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Savaş Gemileri’nin Milli Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi: STAMP

Abone Ol 

Uzaktan Kumandalı Silah Sistemleri(UKSS) alanında dünya markası olan ve halihazırda bu alandaki ürünleri ~20 farklı ülkede kullanılan ASELSAN’ın denizlerdeki en temel UkSS’lerinin başında STAMP geliyor.

İsmini Stabilize Machine Gun Platform’un kısaltmasından alan STAMP, 12.7mm makineli tüfek ile donatılan bir Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi(UKSS).

Gemilerden deniz üstünde gelecek asimetrik tehditlere karşı geliştirilen STAMP, su üstündeki sabit ve hareketli hedeflere oldukça hassas atışlar gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca  elektro optik sistemiyle menzilindeki hava hedeflerinin tespitini, teşhisini ve takibini sağlayıp, oldukça kısıtlı oranda da olsa bu hedeflere angaje olabilir.

STAMP, Silah Kumanda Birimi ile istenirse Savaş Harekat Merkezinden istenirse de köprü üstüne kurulacak konsol ünitesi ile kontrol edilebiliyor. Gelişmiş elektro-optik birimi sayesinde gece-gündüz fark etmeksizin kullanılabiliyor.

Gemi arama radarı ile entegre çalışan STAMP, bu radarlardan gelecek konuma otomatik yönelerek hedefi ateş altına alabilir. Oldukça stabilize olan sistem, kötü deniz durumlarında dahi hedefe olan angajmanını kaybetmiyor.

Saniyede 60 derece dönebilen STAMP, -15 derece ile + 55 derece arasında değişen yükselme açısına sahip. 200 adet 12.7mm mermi kapasitesine sahip sistem, enerjisini sahip olduğu bataryalardan sağlıyor ve bu bataryalar gemiden elde edilen enerji ile şarj edilebiliyor.

STAMP, başta MİLGEM olmak üzere stealth tasarıma sahip gemilere uyumlu olarak tasarlandı. Bu kapsamda radar kesit alanını azaltacak şekilde namlu da makineli tüfeğin kullanılmadığı zamanlarda özel bir kapak bulunuyor.

STAMP halihazırda MİLGEM korvetleri, LCT sınıfı tank çıkarma gemileri, TUZLA sınıfı karakol botları ve Sahil Güvenlik Botları dahil pek çok platformda kullanılıyor.

STAMP’ın üç namlulu 12.7mm GAU-19/A GATLING silahı entegreli haline STAMP-G denmektedir. Ayrıca STAMP-L isimli bir versiyonu olmak ile birlikte daha da geliştirilmiş versiyonu olan STAMP-2 mevcuttur.

STAMP-2, STAMP’a göre daha gelişmiş elektro-optik sisteme, daha gelişmiş kullanıcı ara yüzüne ve artırılmış yükselme açılarına sahiptir. STAMP-2  halihazırda Türk Donanmasına yeni teslim edilen Yeni Tip SAT botlarına kullanılıyor.

Yakında Katar’a teslim edilecek MRTP-24U botları da STAMP-2 ile donatıldı. Ayrıca kullanılacağı  platform henüz resmi olarak açıklanmasa da  Umman’a da STAMP-2 ihraç edilecek.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close