Savaş Gemilerinin Milli Keşif Gözetleme Sistemleri: Denizgözü-Ahtapot ve Ahtapot-S - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Savaş Gemilerinin Milli Keşif Gözetleme Sistemleri: Denizgözü-Ahtapot ve Ahtapot-S

Abone Ol 

Elektro Optik ürünler üzerine yıllardır çalışan ve bu konuda pek çok ürünü olan ASELSAN’ın deniz alanında en temel elektro optik sistemlerinden biri DENİZGÖZÜ-AHTAPOT ve DENİZGÖZÜ-AHTAPOT-S.

Daha önce ilk iki MİLGEM ADA sınıfı korvet için T-129 ATAK’ta kullanılan ASELFLIR-300T elektro optik kamera (flır)dan devşirdiği ASELFLIR-300D’yi üreten ASELSAN, safkan bir deniz elektro optik dayrektörü sistemi için çalışmalarına 2015 yılında başladı.

DENİZGÖZÜ-AHTAPOT adı verilen ürün, ASELSAN’ın denizlerdeki ilk safkan yüksek performanslı elektro optik dayrektör sistemi olarak 2018 yılında F-513 TCG BURGAZADA korveti ile kullanıma girdi. Arıdan 2019 yılında F-514 TCG KINALIDA korvetiyle ikinci DENİZGÖZÜ-AHTAPOT kullanıma alındı.

DENİZGÖZÜ-AHTAPOT, orta dalga boyunda (MWIR) çalışan termal kamera, göze zararsız lazer mesafe bulucu, renkli full HD çözünürlüklü TV kamera, renkli HD çözünürlüklü spotter kamera ve lazer designator’den meydana geliyor.

Görüntüyü 12 kata kadar yaklaştırabilen gündüz kamerası, odaklamaya bağlı olarak yatayda 2, 6.4, 13.5 ve 30 derecelik görüş açıları sunmakta. 640×512 çözünürlüğe sahip Kızılötesi kamera ise yaklaştırma oranına bağlı olarak yatayda 1, 2, 6.4 ve 13.5 derecelik görüş açılarına sahip.

Yüksek performanslı termal kamera sistemindeki sürekli optik büyütme, hassas jiroskopik stabilizasyon ve  otomatik odaklama kabiliyetleri ile  DENİZGÖZÜ-AHTAPOT, gece-gündüz farketmeksizin keşif  gözetleme ve hedef konumlama görevlerini yerine getirebiliyor.

Hedefe manuel veya otomatik odaklanabilen DENİZGÖZÜ-AHTAPOT, çoklu hedef takip özelliğine sahip.

Ürün, keşif-gözetleme sistemi olsa da pek çok göreve dolaylı yoldan katkı sağlayabiliyor.

DENİZGÖZÜ- AHTAPOT, gemilerde yer alan Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ile entegre şekilde çalışarak gemi üzerinde yer alan silahlara atış kanalı oluşturabiliyor. Baş top atışlarının doğru yapılabilmesine yardımcı oluyor.

Yine lazer işaretleme kabiliyetiyle gemilerde kullanmayı planladığımız TRLG-230, L-UMTAS ve CİRİT gibi lazer güdümlü füzelere lazer işaretleme yapabilecek.

DENİZGÖZÜ-AHTAPOT’un DENİZGÖZÜ-AHTAPOT-S adlı versiyonu da bulunmakta. Bu versiyon sisli havalarda da görüntü net görüntü alımına imkan sağlayan  SWIR (Short Wave Infrared- Kısa Dalga Kızılötesi) teknolojisine ve aktif kızılötesi aydınlatma yeteneğine sahip bir üst model.

Ekim 2019’da ASELSAN ile imzalanan sözleşme doğrultusunda DENİZGÖZÜ-AHTAPOT ve/veya AHTAPOT-S, İSTİF ve BARBAROS sınıfı fırkateynlerde, BURAK sınıfı korvetlerde, TCG ANADOLU LHD’de ve henüz isimleri net belirtilmeyen mevcut gemi platformlarımızdan bazılarında kullanılacak.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close