Savaş Gemilerini Torpidolardan Koruyan Sistem: HIZIR - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Savaş Gemilerini Torpidolardan Koruyan Sistem: HIZIR

Abone Ol 

‘Denizde iki tip gemi vardır, denizaltılar ve hedefleri’

Denizaltılar modern harp tarihinin en tehlikeli platformlardan biri. Hem vurucu güçleri çok yüksek hem de tespit edilip, engellenebilmeleri çok zor. Denizaltılar günümüzde torpido, gemisavar füzesi, kara taarruz seyir füzeleri ve balistik füzeler atabiliyor.

Su üstü gemileri ana tehdit eden silah  torpidolar. Zira modern bir gemi kendini gemisavar füzesinden korumak için gelişmiş radar ve elektronik sensörlere, uzun-orta menzilli hava savunma füzelerine, yakın mesafe hava savunma sistemlerine (CIWS) ve elektronik karıştırma unsurlarına sahip.

Gemisavar füzesi bu aşamadan geçebilse bile korvet, fırkateyn veya daha üst tonajdaki bir gemiye ağır torpido kadar hasar verme ihtimali oldukça düşük.

AKYA ile Türkiye’nin de üreticileri arasına girdiği modern ağır torpidolar, aktif/pasif akustik sonar +fiber optik tel + manyetik yaklaşma + dümen suyuna güdüm gibi çoklu güdüm mekanizmalarına sahip.

(AKYA Ağır Torpido)

Bu çoklu güdüm opsiyonlarına sahip torpidoları  engellemek için de oldukça modern savunma sistemlerine ihtiyaç var.

Denizaltının atacağı torpidoya karşı gemilerimizin hali hazırda aktif bir savunma silahı olmayıp(dünyada da durum bu şekilde aktif sistemler yeni yeni operasyonel olmaya başlıyor) pasif tedbir sistemleriyle savunma yapılmaya çalışmakta.

Türk Donanması envanterinde AN-SLQ 25 NIXIE, SEA SENTOR ve HIZIR  Torpido Karıştırma ve Aldatma Sistemleri bulunuyor. Yazıda ele alacağımız ürün en modern ve milli olan HIZIR.

HIZIR , ASELSAN’ın on yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı ve şu an dünyanın en iyilerden biri olan  su üstü gemiler için üretilmiş bir Torpido Karşı Tedbir Sistemi.

HIZIR’ın ana görevi su üstü gemisine atılan torpidoya karşı gemiye yeterli reaksiyon süresi sağlayacak şekilde torpidonun uzun mesafeden tespitini yapmak sonrasında da  aldatma/karıştırma yaparak tehtidi bertaraf etmek.

HIZIR, tespit dizini, sinyal işleme birimi, kontrol/gösterge birimleri, uzak kontrol birimi ile birlikte sahte hedef atıcı, sarf edilebilir sahte hedef, çekili sahte hedef ve vincin bir araya gelmesinden oluşan bir sistemler bütünü.

HIZIR şu şekilde çalışıyor:  Geminin kıçından onlarca metre uzunluğunda ve üzerinde yüzlerce akustik sensör bulunan halat sarkıtılıyor (Bunun yapılmasının sebebi geminin pervanesinin ürettiği yoğun gürültüden kurtularak hedefi rahatça dinleyebilmek ).

Halattaki yüzlerce sensörle torpidolar uzun menzillerden tespit ediliyor ve akabinde sistem  kütüphanesindeki bilgiyle göre gelen torpido sınıflandırılıyor. Torpidonun sınıflandırılmasından sonra sistem, gemi personeline torpidodan kaçınmak için  geminin yapabileceği en uygun manevra taktiğini öneriyor ve ZOKA Akustik Aldatıcı ve Karıştırıcılarının fırlatma planlamasını yapıyor ve operatöre bildiriyor.

Bu sayede gemi en uygun kaçış manevrasını yaparken sistem gelen torpidoyu aldatıyor ve tehdidi bertaraf ediyor. HIZIR, aynı anda altı torpidoyu izleyebilmekte ve eş zamanlı olarak birden fazla torpidoya karşı savunma sağlayabilmekte.

HIZIR, modern ve gelişmeye açık mimarili yapısıyla kullanıcı isteğine bağlı şekillendirilerek farklı platformlara rahatlıkla entegre edilebiliyor.

HIZIR ilk olarak 4 Kasım 2018’de Türk Donanmasına teslim edilen MİLGEM ADA sınıfı korvetlerin üçüncüsü olan F513 TCG BURGAZADA ile kullanıma girdi . Ardından 29 Eylül 2019 da envantere giren F-514 KINALIADA’ya da entegre edildi.

HIZIR, İSTİF sınıfı fırkateynlerde, TCG ANADOLU  LHD’de modernize edilecek BARBAROS sınıfı fırkateynlerde de  kullanılacak. HIZIR’ın Pakistan JINNAH (MİLGEM) sınıfı gemilerinde kullanılması amacıyla ihraç sözleşmesi de imzalandı.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close