Sahada oyun değiştiren etki: SSB ve ASELSAN’dan yeni nesil havan tevcih sistemi sözleşmesi
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Havan Tevcih Sistemi Sözleşmesi imzalandı.
İstanbul’da düzenlenen IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, güvenlik güçlerine sahada çarpan etkisi yaratacak yeni iş birliklerine zemin hazırladı. Bu kapsamda SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile ASELSAN CEO’su Ahmet Akyol arasında Yeni Nesil Havan Tevcih Sistemi Sözleşmesi İmza Töreni gerçekleştirildi. Söz konusu sözleşmeyle envanterde bulunan havan sistemlerinin ASELSAN tarafından modernize edilmesi planlanıyor.
ASELSAN’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yönelik olarak 2022 yılında teslimatını yaptığı 60 mm Komando Havanı Akıllı Atış Kontrol Sistemi, UT-1 Havan Çatal Ayak İyileştirmesi ile Tevcih Sistemi ve 120 mm Havanlar için Yeni Tevcih Sistemleri aktif olarak sahada kullanılıyor.
IDEF’te imzalanan sözleşmeyle söz konusu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor. Sözleşme kapsamında 2026-2028 yılları arasında TSK’ya yeni ALKAR 110/81 Havan Tevcih Sistemi, ALKAR 110/120 Havan Tevcih Sistemi ve Ateş İdare Merkezi teslim edilecek.
Teslim edilecek sistemlerle klasik yöntemle yapılan tevcih ve hesaplamalarda personel kaynaklı olabilecek hataların en aza indirilecek. Kısım atış görevlerinin tamamı manuel hesaba gerek kalmadan yapılabilecek.
Kaynak: M5