Rapor:ABD bir buçuk ay içinde 6 adet MQ-9 Reaper İHA kaybetti
Husiler Yemen üzerinde altıncı Amerikan MQ-9 Reaper keşif ve saldırı İHA’sını düşürdüğünü duyurdu.
Yayınlanan görüntülerde MQ-9 Reaper’ın bir optoelektronik sistem tarafından takip edildiği ve İHA’nın bir uçaksavar füzesiyle vurulduğu görülüyor. Daha sonra düşürülen İHA’ların da yerdeki enkazının görüntüleri yayınlanmıştı.
İHA’nın düşürüldüğü Associated Press ve Fox News’un Pentagon’daki Amerikalı muhabirleri tarafından doğrulandı.
FOX muhabiri Jennifer Griffin’e göre bu, 3 Mart’tan bu yana Husiler tarafından düşürülen altıncı MQ-9 Reaper insansız hava aracı ve ABD Merkez Komutanlığı’nın 15 Mart’ta Husilere karşı yeniden başlattığı yoğun hava saldırılarından bu yana da beşinci.
Amerikalı gazetecilere göre, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın başladığı Ekim 2023’ten bu yana Husiler en az 16 Amerikan insansız hava aracını düşürdü. Reaper insansız hava araçlarına olan talep tüm zamanların en yüksek seviyesinde, zira çeşitli ABD askeri komutanları sık sık savaş komutanlıkları için yeterli sayıda insansız hava aracı olmadığını söylüyor.
Fox News’e konuşan bir ABD savunma yetkilisi, Aralık 2024 itibariyle ABD cephaneliğinde 230 adet MQ-9 bulunduğunu belirtti.
Kaynak: M5