Avustralya, keşif görevlerinde kullanılmaları için ‘casus bisikletleri’ test ediyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Avustralya, keşif görevlerinde kullanılmaları için ‘casus bisikletleri’ test ediyor

Abone Ol 

Queensland’in çalılıklarında, süvariler ormanda sessizce hızlanıyor: Queensland Atlı Piyade ile Hafif Süvari Alayı’ndan bir casus-keşif kolunu oluşturan; savaş kıyafetleri, kasklar ve gözlükler takan iki süvari, ağaçların gölgesinin altında hafif çalılıklardan ve dar yollardan geçiyor. Ama ata binmiyorlar – elektrikli bisiklete biniyorlar. Keşif yapan bu askerler, aslında eski bir askeri soruya verilen yeni bir cevabı gösteriyorlar: Askerler fark edilmeden nasıl hareket edebilir?

                                            Popular Science’da yayımlanan haber M5 tarafından çevrilmiştir.

Yüzyıllar boyunca, yakalanmadan düşmanın nerede olduğunu görebilmek, askeri istihbaratın en önemli biçimiydi. Keşif yapan askerler veya casuslar, yaya ya da at sırtında, ilerleyen bir ordunun ana formasyonunun ötesine geçerek, silahlı bir insan grubunu haber veren işaretleri ararlardı.

Modern zamanlarda, bu keşif görevleri; karada, denizde, havada ve uzaydaki araçlardan yapılmaya başlansa da, insan kaişfler de unutulmadı. Bu keşif yönyemleri sadece pasif olarak önüne bakar ve izlerken; hareket halindeki bir gözcü birliği grubu tehlikeyi önleyebilir veya bir pusuya hazırlanabilir.

Zırhlı araçlarla hareket eden bir birlik için keşif yapmak özellikle zordur. Zırhlı araçlar büyük ve gürültülü olduklarından; konumlarını boyutları kadar gürültüleriyle de belli ediyor.

Bunun aksine savaş tarihinde uzun bir geçmişi olan motosikletler çevik ve hızlıdır, ancak motorları adeta çığlık atıyor ve ısınan egzozları da termal olarak konumunu ortaya çıkarabiliyor.

ELEKTRİKLİ CASUS SAVAŞ BİSİKLETLERİ, SAVAŞ ALANLARINA GİREBİLİR

Yapılan son denemede ise, elektrikli bisikletlerin büyüklük, sıcak egzoz veya gürültü gibi dezavantajlardan kurtulduğu görülebiliyor. Bu casus elektrikli savaş bisikletleri aynı zamanda zırhlı araçlara eskortluk ederek hem yolculuğun güvenliğini sağlamakta da başarılı şekilde kullanıldı

Queensland Atlı Piyade’den onbaşı Thomas Ovey yaptığı açıklamada, “Elektrikli bisikletler ile arkada bırakılan iz, harcanan güç ve yapılan gürültünün azalmasının yanında düşman kuvvetlerinin görebileceği kadar fazla toz bulutu da oluşturmuyorsunuz” diyor ve ekliyor: “Standart bir motosikletten çok daha etkili.”

Kullanılan elektrikli savaş bisikletlerinin maksimum hızı saatte 90 km ve mesafe olarak 100 km’lik bir menzile sahip.

Bir keşif görevi için bu veriler;  bisikletlerin yarım saatten biraz fazla bir sürede 50 km gidebileceği ve daha sonra bisikletlerin şarjı bitmeden kendi birliklerine geri dönebileceği anlamına geliyor. Üstelik, şarjının bittiği acil durumlarda bile, kullanılan şeyin bir bisiklet olduğu gerçeği, askerlerin, onu hedefine doğru pedal çevirerek de götürebileceği anlamına geliyor.

Bu uzun menzil ve elektrik motorlarının sağladığı sessizlikle, bisikletler savaş alanı kuryeleri olarak da çalışabilir.

Ovey, “Bu, insanların savaş alanında buldukları bilgiler veya birliklerden biri telefonlarında fotoğraf çekip karargaha geri göndermek istese bile, bilgileri güvenli bir şekilde teslim etmemize izin veriyor” dedi. “Bizi arayacaklar, gizli bisikletleri çıkaracağız, oraya gideceğiz ve bilgileri alacağız. Çok daha hızlı. Çok daha hızlı bir şekilde daha fazla yol alıyoruz ve bu bize bir haber olduğunda,  standart birliklerin onu bize getirmesini beklemeye kıyasla zaman kazandırıyor.”

ABD DE ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR: DARPA PROJEYE 2014’TE BAŞLAMIŞ

Sessiz bir motosiklet üretmeyi amaçlayan 2014 programında DARPA, elektrik gücüyle çalışırken bisikletler için 55 desibelde bir eşik belirledi. Bu, evdeki bir konuşmadan daha gürültülü ama 100 metre uzaktaki bir klimadan daha sessiz, yani tam olarak sessiz değil, ama oldukça yeterli.

AVUSTRALYA SAVUNMA BAKANLIĞI DETAY VERMEDİ

Avustralya Savunma Bakanlığı, kullanılan e-bisikletin modelini belirtmedi ve motorun gürültüsü için desibel okuması da vermedi. Bunlar olmadan, bisikletlerin ne kadar sessiz olduğunu söylemek zor, ancak benzinle çalışan araçlardan daha sessiz oldukları kesin. Daha da önemlisi, özellikle engebeli arazide ve bir miktar da doğal ortam gürültüsü ile sahada etraflarındaki seslerden çok daha sessizler.

AVUSTRALYA, OLASI BİR PASİFİK SAVAŞINDA BİSİKLETLERİ KULLANABİLİR

Avustralya’nın elektrikli bisikletleri, ordusunun envanterine kabul edip etmeyeceği henüz belli değil. Ülke, olası Pasifik savaşı için modernizasyon sürecini sürdürürken, geçmiş deneyimler, topluca kullanabilecek bisikletlerin, ordulara Doğu Pasifik’te değerli bir avantaj sağladığını gösteriyor.

JAPONLAR, SİNGAPUR’U BİSİKLETLERLE İŞGAL ETMİŞTİ

Tarihsel olarak, belki de en ünlü bisikletli askeri başarı, Japonların İkinci Dünya Savaşı’nda Singapur’u ele geçirmesiydi; burada kullanılan hafif ve sessiz bisikletler, askerlerin akarsular ve engebeli araziler üzerinde beklenenden daha hızlı ilerlemelerine izin vermişti.

1940’lardan bu yana savaşın çoğu değişti. Yine de kaşiflerden, casuslardan, gizli bilgilere kadar her şeyi taşıyabilecek hafif, hızlı ve esnek ulaşımın faydası değerli olmaya devam ediyor.

Elektrikli savaş bisikletleri, özünde eski, güçlü ve gizli bir araca bir tür yeni bir yaklaşımdan ibaret.

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close