Politics Today Analiz : "Akıncı, Türkiye'nin hava gücünde yeni bir sayfanın açılmasını temsil ediyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Politics Today Analiz : “Akıncı, Türkiye’nin hava gücünde yeni bir sayfanın açılmasını temsil ediyor”

Abone Ol 

Türk Akıncı, yeni yetenekleriyle hem hava gücü hem de yeni teknolojik yetkinlikleri ile havacılık ve uzay sanayisi açısından Türkiye için yeni bir sayfanın açılışını temsil ediyor.

Politics Today’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“29 Ağustos 2021’de Baykar Savunma, Bayraktar Akıncı (Raider) İHA’larının ilk partisini Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim etti. Baykar Savunma tarafından tasarlanan ve geliştirilen Akıncı, şirketin drone geliştirme projelerinin doruk noktasıdır. Akıncı’nın hizmete girmesi, Türkiye’nin önemli bir drone gücü ve lider savunma ve havacılık teknolojileri geliştiricisi olma çabalarında önemli bir kilometre taşıdır.

Son birkaç yılda, Türkiye’nin drone endüstrisi çeşitli operasyon ve çatışmalardaki performansları büyük ilgi gördü. Bu durum bilim adamları, gözlemciler ve savunma ve güvenlik çevrelerindeki profesyoneller arasında çeşitli tartışmalara yol açtı.

Türk İHA’ları, çeşitli çatışmalardaki yüksek performanslarının doğrudan bir sonucu olarak, birçok ülkenin ilgisini çekti. Türkiye bugüne kadar Bayraktar TB2’yi Katar, Ukrayna, Azerbaycan, Libya, Fas ve Polonya’ya ihraç ederken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anka’yı Tunus’a sattı. Baykar Savunma’nın baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde şirketin Bayraktar TB2 ihracatı için on ülke ile görüştüğünü belirtti.

Bir proje olarak Akıncı, yeni yetenekleriyle hem hava gücü hem de yeni teknolojik yetkinlikleri ile havacılık ve uzay sanayisi açısından Türkiye için yeni bir sayfanın açılışını temsil ediyor.

Akıncı ve yetenekleri

Bayraktar TB2, aralıksız olarak 27 saate kadar 18.000 fit yükseklikte uçabilen taktik silahlı bir drone. İki veya dört güdümlü bomba taşıyabiliyor ve tamamen otonom bir kalkış ve iniş gerçekleştirebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet veren Bayraktar TB2, 2014 yılından bu yana 350.000 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Azami kalkış ağırlığı 700 kg civarında olan Bayraktar TB2, görüntü istihbaratı (IMINT) toplarken hedefleri tespit ve takip etmek için gelişmiş bir elektro-optik kamera sistemi taşıyor. .

Akıncı ise Bayraktar TB2’den çok daha büyük, daha ağır ve daha sofistike.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Akıncı, yaklaşık 6.000 kg maksimum kalkış ağırlığı ile Türkiye’de tasarlanan ve geliştirilen en büyük uçak olma özelliğini taşıyor. Akıncı, Ukraynalı motor üreticisi Ivchenko-Progress tarafından sağlanan iki turboprop motordan güç alıyor. Yaklaşık 1.500 kg güdümlü bomba ve füze ile elektro-optik kamera, radar ve çeşitli elektronik istihbarat/sinyal istihbarat (ELINT/SIGINT) sensörleri taşıyor. Akıncı, 30.000 ve 40.000 fit irtifada yaklaşık 24 saat havada kalabiliyor.

Akıncı; ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER ve MAM hassas güdümlü bomba sistemleri; ASELSAN tarafından üretilen LGK ve HGK hassas güdüm kitleri;  ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan kısa menzilli ve Gökdoğan orta menzilli havadan havaya füzeleri kullanabiliyor.

Akıncı ayrıca TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ROKETSAN tarafından üretilen SOM havadan karaya seyir füzesini de taşıyacak. Çeşitli tipte hassas güdümlü silah sistemlerini taşıyabilen Akıncı, nokta operasyonlardan uzun menzilli harekatlara kadar çok çeşitli saldırı görevlerinde kullanılabilecek.

İstihbarat ve iletişim

Akıncı, çeşitli istihbarat toplama araçları, hedef tespit ve iletişim sistemleriyle donatılacak. Akıncı’nın ana sensörü elektro-optik bir kameradan oluşuyor. Drone ayrıca, ASELSAN tarafından geliştirilenler de dahil olmak üzere farklı tipte sensörleri taşıyabiliyor. Bu kameralar, uzun menzilli ve yüksek irtifadan yüksek çözünürlüklü görüntüler toplamak için gelişmiş kızılötesi görüntüleme sensörleri kullanıyor.

Ayrıca Akıncı, lazer hedef belirleme sistemleri ile hedefi aydınlatabilmekte, yerleşik hassas silah sistemleri için güdüm bilgilerini hesaplayabilmekte veya bu hedef bilgilerini atış için dost birliklere iletebilmektedir.

TSK, İdlib, Suriye ve Libya’da bu tür karmaşık havadan karaya taarruz operasyonlarını gerçekleştirmede olağanüstü yetenekler göstermiş ve Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da da aynısını gerçekleştirmesine yardımcı olmuştur. Akıncı, hem silah hem de sensör açısından daha yüksek özellikleri ve daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde TSK’nın ağ merkezli yapılanmasını güçlendirecek.

Son olarak Akıncı, hem barış hem de çatışma zamanlarında stratejik istihbarat görevlerinin yürütülmesinde son derece önemli olan çeşitli ELINT/SIGINT sensörleri ile donatılacak. Akıncı, yüksek irtifalarda uzun süre uçma kabiliyeti ile Türkiye için geniş bölgelerini kapsayacak alanlarda istihbarat toplayabilecek.”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close