Milli Su Üstü Hedef Botları - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Su Üstü Hedef Botları

Abone Ol 

İnsansız hedef sistemlerinin temelde iki kullanım amacı mevcut: Biri eğitim, diğeri ise mühimmat testleri.

Eğitim amacı tatbikatlarda personelin gerçeğe yakın hedefi görmesi ve buna göre angajman kurallarını uygulaması üzerine şekilleniyor.

Test amacıyla kullanımı ise özgün mühimmat geliştirme süreçlerinde yaşanıyor.

Geliştirilen bir mühimmatın sertifiye edilmesi ve kabullerinin sağlanabilmesi için çeşitli  test süreçlerini başarıyla geçmesi gerekiyor. Mühimmat test edilirken de sahada vuracağı hedefi en iyi taklit edecek, insansız hedeflere karşı denenmesi istenmekte.

Deniz platformlarında kullanılan baş toplar, gemisavar füzeleri gibi silah sistemleri ile havadan deniz hedeflerine atılan mühimmatların testi için de ASELSAN tarafından  ALBATROS insansız su üstü hedef botu ailesi üretildi.

Aile’nin ilk üyesi ALBATROS-T.

ALBATROS-T, su üstü gemilerin sürat ve manevraları ile, asimetrik su üstü tehditleri taklit edebiliyor.  Kendisine yüklenen bilgiler  ile otonom hareket eden veya uzaktan kumanda ile kontrol ettirilen ALBATROS-T, zik-zak çizme, doğrudan taarruz gibi manevraları  gerçekleştiriyor. Bu sayede top ve füzelerin  çeşitli senaryolarda test edilebilmesini sağlıyor.

Azami 40+ knots hıza ulaşabilen platform, 10 deniz mili mesafeden kontrol edilebiliyor. Dizel motor ile güç sağlanan ALBATROS-T, 6 saat görev yapabilme kabiliyetine haiz. 950 kg civarı ağırlığa sahip aracın boyu yaklaşık 5 metre .Bot  üzerine çeşitli faydalı yüklerde eklenebiliyor.

Bu faydalı yüklerden biri aktif veya pasif Radar Kesit Alanı Arttırıcı. ATMACA, HARPOON gibi gemisavar füzeleri, terminal yani son safhada RF tyani radar arayıcı başlıklarını açarak hedefi vurur.  ALBATROS-T’ye eklenebilen aktif veya pasif  Radar Kesit Alanı Arttırıcıları ile bu füzelerin hedefi vurabilmesinde radar kesit alanındaki artış veya azalıştan ne derece etkiyeceği veya gemi radarlarının düşük radar kesit alanına sahip hedefi ne kadar menzilden tespit edebildiği denenebilir..

ALBATROS ailesinin ikinci ve son üyesi ALBATROS-K.

K kısaltmasını KATAMARAN’dan alan ALBATROS-K, 35 knots azami sürate sahip. 10-16 metre arası uzunluğa sahip olabilen platformun ağırlığı 5 ton’a kadar çıkabiliyor.  ALBATROS-K, verilerden de görüldüğü üzere ALBATROS-T’den çok daha büyük ve ağır olan bir platform.

ALBATROS-T ile aynı manevraları daha düşük çeviklikle yapabilen  ALBATOS-K, üzerinde 3×3 ile 5x5m boyutlarında hedef levhaları taşıyabiliyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close