Milli Otonom Vurucu İnsansız Hava Araçları - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Otonom Vurucu İnsansız Hava Araçları

Abone Ol 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtiçi ve yurtdışı operasyonları sonrası hem saha personelinin bildirimi hem de mühendislerin kendi çalışmaları sonucu önemli ürünler ortaya kondu.

Ortaya konan ürünlerden biri de Otonom Vurucu İnsansız Hava Araçları. STM tarafından  üretilen bu araçlar iki versiyondan oluşuyor. Biri döner kanatlı olan KARGU-I/II, diğeri sabit kanatlı olan ALPAGU-I/II. İki araçta çatışma anında sütre arkasındaki hedefleri vurmak, kaçan düşman unsurları vurmak ve  düşülen pusudan kurtulmak gibi amaçlar ile kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde BM tarafından yayınlanana rapor sonrası KARGU-I/II hem iç hem de dış basında geniş yer buldu. Bu araçları yakından tanıyalım.

KARGU-I/II

KARGU, çok hafif zırhlı araçlar ve hedef personel’e karşı kullanılmak amacıyla üretilmiş Döner Kanatlı Vurucu İnsansız Hava Aracı.KARGU, Tek-Er tarafından taşınabiliyor ve otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabiliyor.

Otonom çalışma özellikle merak edilen bir unsur. Otonom  çalışmada kast edilen şey kasıt KARGU’nun kendi kendine hedef belirleyip saldırıya geçmesi değil, operatör hedef veya hedef bölgesini belirlendikten sonra operatörün sürüşüne ihtiyaç duymadan hedefe taarruza geçmesi ve en uygun anda kendini patlatması. Diyelim ki bir noktada teröristler var. KARGU’ya nokta bigileri aktarıldıktan sonra otomatik gidip kendini patlatıyor. Sadece konsol kullanımı ve hedefe manuel yönlendirme gerçekleştirilmiyor.

Gece-gündüz kullanılabilen KARGU, 5 km azami kontrol  menziline sahip. Görev süresi 25 dakika olan araç, azami 2800 metre irtifaya çıkabiliyor ve 72 km/sa hıza ulaaşbiliyor. KARGU’nun ağırlığı  yaklaşık 7kg.

Gövde altında yer mesafe belirleme sensörleri olan KARGU. bu sayede ayarlanan irtifada patlayabiliyor. KARGU, hedefe 10X yakınlaşma sağlayan Elektro-Optik kameraya sahip. Milli yazılım ve donanımları kullanan KARGU, hem sabit hedeflere hem de hareketli hedeflere angaje olabiliyor.

STM, bir yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne KARGU teslimatlarına devam ederken bir yandan da ürünün geliştirme çalışmalarına devam ederek KARGU-II’yi geliştirdi. Bu kapsamda KARGU’nun görev süresi, görev irtifası artırıldı.

Hedef tespit algoritması ve otonomi özelliği daha da geliştirildi. Çıkardığı ses azaltıldı. KARGU-II’nin de teslimatlarına başlayan STM, 500’ün üzerinde   KARGU-I/II’yi güvenlik güçlerine teslim etti/ediyor..

Sürü İnsansız Hava Araçları üzerine de çalışmalar yapan STM, 20’den fazla KARGU’yu aynı anda havalandırarak, ortak göreve gitmelerini sağlamaya çalışıyor. Testleri devam eden Sürü İnsansız Hava Aracı eklentisi’nin 2021’de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki KARGU-I/II ler’e eklenmesi bekleniyor.

ALPAGU-I/II

ALPAGU, saha unsurları için hem taktik seviye de keşif yapabilen hem de görüş hattı dışında kalan hedefleri yüksek isabetle vurabilen bir Sabit Kanatlı Vurucu İnsansız Hava Aracı. ALPAGU’da  Tek-Er tarafından taşınabiliyor ve  otonom veya uzaktan kumanda ile görev yapabiliyor.

ABD’nin SWITCHBLADE’i ile benzer olan ALPAGU, hem sabit hem de hareketli hedeflere karşı, gece-gündüz kullanılabilmekt.

ALPAGU, akıllı mühimmat, fırlatıcı tüp ve yer kontrol istasyonundan meydana geliyor. 5km azami menzile sahip olan ALPAGU, azami 400ft irtifaya çıkabiliyor. Görev Süresi 10 dakika olan sistem, azami 65 km/sa hıza ulaşabiliyor. Oldukça hafif olan ürün toplam da 1.9kg ağırlığa sahip.

Yüksek performanslı seyrüsefer, kontrol ve güdüm algoritmaları bulunan ALPAGU, gelişmiş yanal görüş açısına sahip. Ayrıca ALPAGU gerçek zamanlı nesne tespit, teşhis, takip ve sınıflandırması yapabiliyor. İlk ALPAGU teslimatlarının  bu yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

ALPAGU henüz teslim edilmeden, STM ALPAGU-II üzerine de çalışmlara başladı. ALPAGU-II de tek lançer ile kullanımına ilave olarak, çoklu lançerli kullanım da mevcut. Bu versiyonda, temel seviye sürü zekası sayesinde operasyonel sahada koordineli harekat yapılabiliyor. Ayrıca ALPAGU-II, kara araçlarına ek olarak deniz ve hava platformlarında da kullanılabiliyor.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in 26 Mayıs 2019 tarihinde paylaştığı tweet’e göre AKINCI İnsansız Hava Aracı’ndan sürü şeklinde ALPAGU fırlatılabilmesi üzerine çalışılıyor. Eğer bu durum gerçekleşirse, örneğin bir düşman hava üssüne karşı yapılacak taarruzda birkaç AKINCI’dan atılacak çok sayıda ALPAGU, hava üssündeki hava savunma sistemlerinin hangi hedefi vuracağı konusunda şaşırmalarını ve bu sayede imha edilebilmelerini sağlayabilir.

STM, Küresel Konumlama Sistemi’nden Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi kapsamında KARGU-I/II ve ALPAGU-I/II Vurucu İnsansız Hava Araçları’nın GPS olmadan görev yapabilmesi üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olan ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1000km menzile ulaşabildiği belirtilen HARPY-I Vurucu İnsansız Hava Araçları’nın yerini alacak ve ondan çok daha modern olacak KARGI’nın geliştirme çalışmalarına da farklı firmalar tarafından devam ediliyor.

Hazırlayan: Abdullah Şentürk

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close