Kara Kuvvetleri'ne hassas vuruş yaptıran füzeler: TRG-300 KAPLAN ve BORA - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Kara Kuvvetleri’ne hassas vuruş yaptıran füzeler: TRG-300 KAPLAN ve BORA

Abone Ol 

Uzun yılllar boyunca hassas kara taarruz kabiliyetine sadece Türk Hava Kuvvetleri sahipken, 2014 yılından itibaren BORA ve TRG-300 KAPLAN füzelerinin envantere girmesiyle Türk Kara Kuvvetleri’de bu imkana kavuştu.

Bu durum Türk Ordusu’nun caydırıcılığı açısından oldukça kritik. Zira füzelerin hassasiyeti sayesinde sadece terör hedefleri değil, düşman hava-kara-deniz üsleri, hava savunma sistemleri ve kritik tesisleri vurulabilmekte.

Füzelerin özelliklerini incelemeye TRG-300 KAPLAN ile başlayalım.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde uzun süredir bulunan 300mm’lik KASIRGA topçu roketlerine hassas vuruş kabiliyeti kazandırmak amacıyla 2010 yılının sonunda K+ adlı proje başlatıldı.

Yola KASIRGA roketlerine güdüm kazandırmak için çıkılsa da, ROKETSAN  ortaya tamamen yeni bir ürün çıkardı. 6 yıllık geliştirme ve kalifikasyon süreçlerinin tamamlanmasıyla ilk TRG-300 KAPLAN füze sistemi 18 Kasım 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Haziran 2017’de ise TSK’ya ilk seri üretim teslimatı gerçekleştirildi.

TRG-300 KAPLAN, yaklaşma ve çarpma fonksiyonlarına sahip tapa, Küresel Konumlama Sistemi destekli Ataletsel Seyrüsefer Ünitesi ile Elektromekanik Kontrol Sistemine sahip güdüm kontrol bölümü, yüksek İnfilaklı çelik bilyeli harp başlığı, katı yakıtlı roket motoru ve serbest dönüşlü katlanır kuyruklardan meydana geliyor.

Kuyruk bölümündeki denge kontrol kanatçıkları katlanabilir olduğundan füze normal KASIRGA podlarından daha küçük bir pod ile fırlatılıyor.

585 kg ağırlığındaki füze, 105 kg harp başlığı taşıyor ve bu sayede  70 metre yarı çapta etkili olabiliyor.

GPS + GLONASS destekli INS ile güdümlendirilen füzenin, 10 metre altı cep değeri bulunmakta. Bu sayede 40km den 120km’ye kadar  hassas atışlar yapılabilmekte.

ROKETSAN. TRG-300 KAPLAN’ın block-2 versiyonunu da üretti. Asgari ve azami menzilin  20-90km arası olduğu bu versiyonda toplam ağırlık ve harp başlığı attırılarak 670kg’lık toplam ağırlığa ve 190kg’lık harp başlığına ulaşıldı.

TRG-300 KAPLAN füzeleri geçtiğimiz yıl Suriye Rejimi’ne karşı gerçekleştirilen Bahar Kalkanı Harekatı’nda başarıyla kullanıldı. TRG-300 KAPLAN füzeleri Azerbaycan’a da ihraç edildi ve 2. Karabağ savaşında kullanılmış olmaları kuvvetle muhtemel.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin de amfibi operasyonlarını desteklemek için TRG-300’e ilgisi mevcut. Ayrıca TRLG-230’dan sonra TRLG-300’ün de üretilmesini bekliyoruz.

İnceleyeceğimiz diğer füze BORA.

Geliştirme çalışmalarına Kasım 2009 tarihinde başlanan BORA, halihazırda Türkiye’nin en uzun menzilli karadan karaya füze sistemi.

ROKETSAN tarafından üretilen BORA, TSK envanterine 2014 yılında girdi. 610mm çapındaki füze, 470 kilogramı harp başlığı olmak üzere toplam 2.5 ton ağırlığa sahip.

GPS +GLONASS destekli INS ile güdümlendirilen BORA, 10 metre altı  cep değerine ulaşmakta. Bu sayede 80 km menzilden 280+km menzile kadar hassas vuruşlar gerçekleştirilebilmekte.

BORA, fırlatma aracında bulunan kompozit ve alüminyum malzemelerin kullanıldığı yalıtımlı podların içinden fırlatılıyor . Kompozit katı yakıta sahip olan füze, çarpma ve yaklaşmalı tapaya sahip.

BORA, Belarus menşeili MZKT firması tarafından üretilen 8×8 VOLAT Taktik Tekerlekli Araç üzerinde taşınıyor. Lakin 30 Ağustos 2020’de ROKETSAN tesislerinde gerçekleşen uydu fırlatma, uzay sistemleri ve ileri teknolojiler araştırma merkezi ile patlayıcı hammadde üretim tesisi açılışı töreninde BMC üretimi 8X8 taktik tekerlekli araç üzerinde BORA füzesi bulunuyordu.

SSB tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2020 yılında yapılanlar listesinde BORA füzelerinin teslimatlarının tamamlandığı bildirildi.

 

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close