İtalya'dan Litvanya'ya SAMP/T hava savunma sistemleri transferi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İtalya’dan Litvanya’ya SAMP/T hava savunma sistemleri transferi

Abone Ol 

İtalya, balistik füzeleri önleme kapasitesine sahip SAMP/T hava savunma sistemini dönüşümlü olarak Litvanya’da konuşlandırdı.

Konuyla ilgili açıklama Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İtalyan SAMP/T hava savunma komuta ve kontrol sisteminin, Şubat ayının sonlarında Siauliai’de yapılacak NATO tatbikatı sırasında NATO Hava Polis Misyonu ve Litvanya NASAMS sistemleri ile entegre edileceğini açıkladı.

İtalyan hava savunma sisteminin konuşlandırılması, Temmuz 2023’te Vilnius’taki NATO Zirvesi sırasında kararlaştırılan NATO’nun rotasyonel hava savunma modelinin uygulanmasının bir parçası olarak hayata geçirilecek.

Rotasyonel model, savaş uçaklarının, yer tabanlı hava ve füze savunma sistemlerinin ve destek varlıklarının farklı NATO üyesi ülkelere düzenli olarak konuşlandırılmasını içeriyor ve bu, savunmayı güçlendirmenin yanı sıra eğitim ve tatbikatlar için de önemli fırsatlar sağlar.

Rotasyonel model NATO’nun Avrupa Komutanlığı’nın sorumluluk alanının tamamında uygulanabilir. Ancak şu anda İttifak’ın doğu kanadına odaklanmış durumdadır.

Ekim 2024’te, en az üç NATO üyesi ülkenin hava savunma sistemlerini 2025 yılında dönüşümlü olarak Litvanya’da konuşlandıracağı bildirilmişti.

O dönemde Litvanya hükümeti hangi ülkelerin operasyona katılmayı kabul ettiğini belirtmemişti.

SAMP/T

SAMP/T, Avrupa konsorsiyumu Eurosam (MBDA İtalya, MBDA Fransa, Thales) tarafından geliştirilen uzun menzilli bir hava savunma füze sistemidir.

Sistem 150 km’ye kadar mesafedeki ve 25 km’ye kadar irtifadaki aerodinamik hedefleri imha edebilir. Ayrıca balistik füzeleri de 25 km’ye kadar bir mesafede ve benzer bir irtifada vurabilmektedir.

Hava savunma sistemi Fransız katı yakıtlı uçaksavar füzesi Aster-30’a dayanmaktadır. Füzenin savaş başlığının ağırlığı 20 kg, fırlatma ağırlığı ise 450 kg’dır.

SAMP/T’nin yeni füzelerle modernize edilmiş versiyonunun 2026 yılında Fransız Silahlı Kuvvetleri’nde hizmete girmesi bekleniyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close