İsveç'ten Gripen savaş uçaklarını donatmak için Mk82 siparişi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İsveç’ten Gripen savaş uçaklarını donatmak için Mk82 siparişi

Abone Ol 

İsveç, Rheinmetall ile Gripen uçakları için Mk82 bombaları satın almak üzere sözleşme imzalayarak İsveç Hava Kuvvetleri’nin yer hedeflerine yönelik kabiliyetlerini arttırmayı hedefliyor.

İsveç Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre siparişin bu yılın ikinci çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor.

Mk82 bombaları, Jas 39 Gripen C/D ve E uçakları ile uyumludur.

İsveç Savunma Malzeme İdaresi’nde savaş uçağı sistemleri başkanı olan Martin Anderberg yaptığı açıklamada, bu alımın “NATO’nun bir parçası olarak İsveç savaş uçaklarının operasyonel yeteneklerini güçlendirmede bir başka adım” olduğunu belirtti.

Mk82 Bombası

Mk82 ve türevleri uçaklar tarafından kullanılan 227 kilogram sınıfı düşük sürüklemeli bombalardır. Bomba hem serbest düşüş hem de hassas güdümlü modlarda konuşlandırılabilir.

Bomba Aerodinamik bir çelik gövdeye sahiptir ve Paveway, Enhanced Paveway, Joint Direct Attack Munition, Laser Joint Direct Attack Munition ve Armement Air-Sol Modulaire dahil olmak üzere çeşitli güdüm kitleriyle uyumludur.

2020 yılında Fransa, Mirage 2000 ve Rafale savaş uçakları için performansı artırılmış Mk82’yi seçerken, Almanya Tornado ve Eurofighter filoları için satın aldı.

Bu iki ülkeden gelen siparişlerin toplam değeri 35 milyon avroyu aşan 2.000’den fazla Mk82 bomba gövdesi içermektedir.

Savunmayı Güçlendirmek

Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana İskandinav ülkesi Avrupa’nın doğu kanadında güvenliği arttırma çabalarını yoğunlaştırdı.

Bu ayın başlarında Stockholm Letonya’ya asker göndererek geçen yıl ittifaka katılmasından bu yana başka bir NATO ülkesine ilk kez kara kuvvetleri konuşlandırmış oldu.

İsveç, Kasım 2024’ten bu yana 1,000 Patriot Güdümlü Geliştirilmiş Füze önleyicisinin ortaklaşa alımı için Avrupa koalisyonunun bir parçası olmuştur.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close