İngiltere’den Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük savunma yatırım programı
İngiltere, caydırıcılığını arttırmak amacıyla yeni bir savunma programı başlatıyor ve taktik nükleer silahları ateşleyebilen savaş uçaklarına sahip olmak istiyor.
The Times tarafından verilen bilgilere göre İngiliz hükümeti, Soğuk Savaş’tan bu yana İngiltere’nin caydırıcılığındaki en büyük gelişmeyi hayata geçirmek ,çin son derece hassas görüşmeler yürütüyor.
İngiliz Savunma Bakanı John Healey ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Amiral Sir Tony Radakin, geleneksel nükleer silahlardan daha düşük güce sahip bombaları fırlatabilen Amerikan yapımı savaş uçakları satın almak istiyor.
İngiliz savunma bakanlığına göre hedef, İngiltere’nin NATO’nun nükleer caydırıcılığına katkısını genişletmek.
İngiltere ayrıca yeni bir program kapsamında geniş çaplı savunma yatırımları yapacak.
Planlanan yatırımların ise;
- Hükümet, İngiliz ordu stoklarını yenilemek için mühimmatlara 6 milyar Sterlin yatırım yapacak ve 1.000 kişiye istihdam sağlayacak altı yeni fabrika için 1,5 milyar Sterlin yatırım yapacak.
- Yeni plan kapsamında İngiltere’yi düşman balistik füzelerine karşı korumak için yeni bir savunma planını hayata geçirecek.
- Kraliyet Donanması’nın şu anda 14 olan destroyer ve fırkateyn sayısı 25’e çıkarılacak.
Üst düzey kaynaklar, İngiltere’nin yakın zamanda Alman Hava Kuvvetleri tarafından sipariş edilen Lockheed Martin’in F-35A Lightning hayalet savaş uçağını tedarik etmeyi düşündüğünü, ancak diğer uçak türlerinin de değerlendirilmekte olduğunu belirtti.
Jetler, F-35’in diğer versiyonlarından daha uzun olan 1,400 km menzile sahiptir ve ABD’nin 3,708 nükleer silah stokundan havadan atılan birincil bombası olan B61 termonükleer yerçekimi bombasını taşıyabilir.
Verilen bilgilere göre uçaklar nükleer caydırıcılığın ikinci ayağını oluşturacak ve topyekün nükleer savaşın altındaki bir senaryoda kullanılabilecek.
Kaynak: M5