İngiltere insansız Wasp ve Snapper deniz araçlarını tanıttı
İngiltere, Ukrayna’nın Karadeniz’deki kabiliyetlerini desteklemek için Wasp ve Snapper deniz insansız deniz araçları geliştiriyor.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, bilinmeyen üç silah projesi için kısa vadeli geliştirme projelerinin onaylandığını duyurdu.
John Healey projeler hakkında yaptığı açıklamada; “Stormer ve Starstreak projesi ile kendi yeteneklerimizi geliştirirken, Gravehawk, Snapper ve Wasp projeleri ile Ukrayna gibi dostlarımız için de çözümler üretiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Ukrayna’nın insansız filosunun geliştirilmesi
Ukrayna için deniz insansız sistemleri projeleri, Ukrayna’nın insansız filosunu oluşturmaya yönelik daha büyük bir stratejinin devamı gibi görünüyor. Bir ay önce İngiltere, Ukrayna için evrensel bir deniz insansız hava aracının geliştirildiğini duyurmuştu.
İnsansız hava aracının yeniden kullanılabilir bir platform olarak hizmet vermesi, düşman elektronik harp sistemlerine karşı dayanıklı olması ve sinyal kaybı durumunda bile hedeflere saldırabilmesi gerekiyor.
Verilen bilgilere göre İHA’lar, daha iyi etki için hedefi vurması gereken en az iki silahla donatılacak.
Ukrayna için geliştirildiği belirtilen su üstü insansız aracın özellikleri ise şöyle özetlendi.
40 knot’ı aşan bir azami hız, tam yüklü olarak 800 deniz mili menzil ve minimum 72 saat dayanıklılık, düşük gözlemlenebilirlik, yüksek patlayıcı harp başlığı ve çok yönlü efektör taşıma kabiliyeti.
İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre yeni insansız araçlarını alımına 2025’in ilk çeyreğinde başlanması ve 2025’in sonları ile 2026’nın başlarında test edilmesi bekleniyor.
Kaynak: M5