İngiliz Donanması ilk mürettebatsız denizaltısını denize indirdi
İngiliz Donanması ilk mürettebatsız denizaltısı olan 19 tonluk Excalibur adlı sualtı gemisini suya indirdi.
Üç yıllık Cetus Projesi kapsamında geliştirilen 12 metrelik platform İngiltere’nin askeri üslerinin de yer aldığı HMNB Devonport’ta düzenlenen resmi bir törenle tanıtıldı.
İngiliz Donanması Geliştirme Direktörü Tuğamiral James Parkin’in yönettiği etkinliğe AUKUS ortağı ülkelerden temsilciler ve İngiliz Donanması’nın dört bir yanından askeri öğrenciler de dahil olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
İngiliz Donanmasına göre Excalibur şimdi iki yıllık zorlu bir deniz deneme sürecine girecek ve testler, hem İngiliz hem de müttefik gemileri için istihbarat toplama, altyapı koruma ve operasyonel desteği desteklemeyi amaçlayan gelişmiş teknolojilerin değerlendirilmesine odaklanacak.
Donanma yetkilileri amacın gelecekteki deniz operasyonlarında insanlı platformların yanına mürettebatsız sistemleri daha iyi entegre etmek olduğunu belirtti.
Donanma’dan yapılan açıklamada;
“Bu heyecan verici programdan çıkarılan dersler, Mayın Avlama Yeteneği programı gibi mevcut programlardan edindiğimiz deneyimlerin üzerine inşa edilecek. Bu programın başarıyla tamamlanması, endüstriyel ortaklarımızla işbirliği içinde nelerin başarılabileceğinin bir kanıtıdır.”
ifadeleri kullanıldı.
Ekstra Büyük Sualtı Aracı (XLUUV) olarak sınıflandırılan Excalibur, İngiliz Donanması’nın Deney Filosu bünyesinde faaliyet gösterecek ve donanmanın deneysel su üstü gemisi XV Patrick Blackett ile birlikte çalışacak.
Yeni aracın teknik özelliklerine dair is detaylı bilgi verilmedi.
Kaynak: M5