Uzun Menzilden Hassas Vuruş Yaptıran Kit: KGK - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Uzun Menzilden Hassas Vuruş Yaptıran Kit: KGK

Abone Ol 

Günümüzde hava-yer operasyonlarında eğer hedef hava savunma sistemlerinin koruması altındaysa veya hava sahası problemleri yaşanıyorsa pilotu ve kullandığı savaş uçağını tehlikeye atmamak için orta-uzun menzilli mühimmatlar kullanılmakta.

Bu mühimmatların başında da seyir füzeleri geliyor. Lakin seyir füzesi kullanımının bazı handikapları mevcut. Bu handikaplardan ilki maliyet zira modern seyir füzelerinin birim fiyatı oldukça yüksek. Milli seyir füzesi SOM’dan örnek verirsek bir adet SOM-B1’in fiyatı 1 milyon dolardan fazla. Sadece bir hava üssüne bile onlarca füze atılması gerektiğini düşündüğümüzde maliyet oldukça yukarıya çıkıyor.

Diğer handikap üretim zorluğu. Seyir füzeleri birçok alt sistemin bir araya gelmesiyle oluştuğu için üretmesi oldukça zahmetli ve zaman alıyor.

Hem uçakları en azından orta menzilli hava savunma sistemlerinin menziline sokmayacak hem de düşük maliyete ve çok daha zahmetsiz üretime sahip  Güdüm Kitleri gibi çözümler geliştiriliyor.

Ülkemizde de uçaktan atılan bombaları 110 km+ menzile ulaştıracak Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) adlı ürün TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirildi.

KGK, havadan atılan genel maksat (MK-82,MK-83), termobarik (MK-82T) ve beton delici (SERT-82,SARB-83)bombalarına takılmak üzere geliştirildi. Bombalara takılan kitler aynı olmak ile beraber takıldıkları bombaya göre KGK-82 ve KGK-83 şeklinde adlandırılmaktalar.

KGK takılan bomba, gece-gündüz, hava koşulu fark etmeksizin operasyonel kullanılabiliyor.  Herhangi bir motora sahip olmayan KGK, uçağın hız ve irtifasından aldığı güçle süzülerek bombayı azami 110+km menzile kadar ulaştırabiliyor. Tümleşik INS/GPS ile  güdümlendirilen kit, bu sayede 10m altı cep değerine sahip.

Yol takip edebilme özelliğine sahip KGK, hareketli kuyruk kanatçıkları sayesinde uçuş boyunca yörünge düzeltimi yaparak hedefe süzülüyor. KGK’ya hedef/yol noktaları ve vuruş açısı önceden yüklenebildiği gibi pilot tarafından fırsat hedeflerine karşı uçaktan  yüklenebiliyor. Böylece ister planlı ister ani çıkan  hedeflere karşı  angaje olunabiliyor.

Seri üretimi KALE HAVACILIK tarafından yapılan KGK, şu anda Türk Hava Kuvvetleri envanterdeki F4-E 2020 ve PO-1 F-16 block40 uçaklarında kullanılabiliyor. PO-III F-16 bclok40m ve block50m uçaklarına da entegrasyon süreci devam ediyor. F-16’lara entegrasyonda ABD’den izin süreçleri gerektiği için TÜBİTAK-SAGE, Uçaktan Bağımsız Atış Sistemi adlı bir proje üzerinde de çalışıyor.

KGK şu ana kadar MK-82 ve MK-83 bombalarıyla kullanılıyorken yakın zamanda seri üretime geçecek yine  TÜBİTAK-SAGE ürünü SERT-82 ve SARB-83 beton delici bombalarıyla da kullanılacak. Mk-82,83 bombalarıyla kullanımıyla uzun menzillerden hava savunma sistemleri, radarlar, korunaksız uçaklar gibi hedeflere angaje olabilirken SERT-82 ve SARB-83 bombalarıyla birlikte uçak hangarlarına, pistlere ve mühimmat depolarına da angaje olunabilecek.

Ayrıca hava sahası sorunları yaşandığında uzun menzildeki terör hedefleri sınır hattından atılacak KGK’lı bombalar ile imha edilebilir. KGK takılı bombalar tekli ve çoklu salanlardan taşınabiliyor. Çoklu salanla taşındığında bir F-16 yada F-4 savaş uçağı tek sortide daha fazla hedefe angaje olabilmekte.

KGK, AKSUNGUR VE AKINCI SİHA’larda da kullanılacak. Nitekim 24 Nisan 2021 tarihinde AKSUNGUR SİHA’dan atılan KGK-SİHA-82 hedefini tam isabetle vurdu.

TÜBİTAK-SAGE normal KGK’dan farklı olacak ve  NEB ile  MK-84 bombalarına takılacak KGK-84’ün geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca  itkili KGK ve/veya  KGK-LR’nin geliştirme çalışmaları devam etmekte.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close