Fas Ordusu, ABD üretimi M-ATV tipi mayına dayanıklı zırhlı araçlarını teslim aldı
Fas Silahlı Kuvvetleri, ABD üretimi M-ATV (MRAP All-Terrain Vehicle) tipi mayına dayanıklı ve yüksek hareket kabiliyetine sahip zırhlı araçların ilk partisini teslim aldı. Araçlar, 3 Haziran 2025’te Kazablanka Limanı’na ulaştı. Teslimat, ülkenin kara kuvvetlerinin modernizasyonu açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
ABD merkezli Oshkosh Defense firması tarafından üretilen M-ATV’ler, zorlu arazi koşullarında yüksek hareket kabiliyeti sunarken mayın ve el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı üstün koruma sağlıyor. Araçlar, özellikle Afganistan’daki operasyonlar sırasında klasik MRAP’ların yetersiz kaldığı araziler için geliştirilmişti.
50 araçlık teslimat planlanıyor
Fas’a ulaştırılan bu araçlar, ABD Ordusu’nun fazla envanterinden tedarik edilerek yenilenmiş versiyonlarıyla Fas ordusuna kazandırılıyor. Toplamda 50 adet M-ATV’nin teslim edilmesi bekleniyor.
Yaklaşık 14 ton ağırlığında olan M-ATV, Caterpillar C7 turbo dizel motor ile donatılmış durumda. Bağımsız süspansiyon sistemi sayesinde yüksek hızda arazi geçiş kabiliyeti sunarken, mürettebatı EYP, küçük silah ateşi ve alt gövdeye yönelik patlamalara karşı etkin şekilde koruyor.
Teslimat SDAF aracılığıyla yapıldı
Teslimatlar, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen Özel Savunma Tedarik Fonu (SDAF) aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu mekanizma, ABD’nin müttefik ülkelerine hızlı askeri yardım sağlayabilmek için silah sistemlerini önceden satın alarak stokta tutmasını sağlıyor. Fas’ın bu programa dahil edilmesi, ülkenin Kuzey Afrika ve Sahel bölgesindeki stratejik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Fas’ın ABD ile savunma ilişkileri derinleşiyor
M-ATV’lere ek olarak Fas, son dönemde SDAF kapsamında başka Amerikan savunma ekipmanları da aldı. Bunlar arasında taktik iletişim sistemleri, lojistik araçlar, gece görüş ekipmanları ve zırhlı destek platformları yer alıyor. Teslimatlar, ABD Kara Kuvvetleri Güvenlik Yardım Komutanlığı (USASAC) koordinasyonunda ve ABD Ulaştırma Komutanlığı (TRANSCOM) desteğiyle yürütülüyor.
Ayrıca, ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) ile ortak eğitim ve operasyonel entegrasyon süreçleri de devam ediyor. Bu iş birliği, her yıl düzenlenen “African Lion” tatbikatları kapsamında da test ediliyor.
Stinger füzeleri ve Abrams tankları da tedarik edildi
ABD ile Fas arasındaki askeri iş birliği yalnızca kara araçlarıyla sınırlı değil. 15 Nisan 2025’te, ABD Dışişleri Bakanlığı Fas’a 600 adet FIM-92K Stinger Block I hava savunma füzesi satışına onay verdi. Yaklaşık 825 milyon dolar değerindeki bu satış, Fas’ın kısa menzilli hava savunma kapasitesini büyük ölçüde artıracak.
Daha önceki yıllarda da Fas, ABD’den dikkat çekici savunma sistemleri tedarik etti:
- 162 adet M1A1 Abrams ana muharebe tankı (2022–2023)
- 36 adet AIM-9X Sidewinder hava-hava füzesi (2020–2021)
- 4 adet AIM-120C AMRAAM füze (2021)
- 400 adet BGM-71 TOW-2A RF tanksavar füzesi (2020)
Fas Kraliyet Donanması da, 2022 yılında teslim edilen 2 adet Bell 412EPi denizaltı savunma helikopteri ile ABD’den destek aldı.
Kaynak: M5