Endonezya Hindistan'dan Brahmos füzeleri almaya hazırlanıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Endonezya Hindistan’dan Brahmos füzeleri almaya hazırlanıyor

Abone Ol 

Hint medyasına göre Endonezya, Hindistan’dan Brahmos seyir füzeleri satın almak için girişimde bulundu.

The New Indian Express’in askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cakarta’daki Hindistan Büyükelçiliği, Endonezya Savunma Bakanlığı’ndan 450 milyon dolarlık potansiyel alımla ilgili bir mektup aldı.

Hintli yayın kuruluşu, satın alma işlemini kolaylaştırmak için Hint bankalarıyla bir kredi anlaşması üzerinde çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Her ikisi de hükümetler arası BRICS örgütünün bir parçası olduğu için işlem ülkelerin kendi para birimlerinde gerçekleşebilir.

Sorunlar

Hintli yayın kuruluşu, Devlet Başkanı Prabowo Subianto’nun bu ay sonunda Yeni Delhi’ye yapacağı ziyaret sırasında bir duyuru yapılmasının muhtemel olduğunu ekledi.

Subianto, Hindistan’ın her yıl 26 Ocak’ta Yeni Delhi’de düzenlenen Cumhuriyet Günü etkinliğine baş konuk olarak davet edildi.

Ancak Subianto’nun Pakistan’a yapmayı planladığı ziyaret, Yeni Delhi’nin Güney Asya’daki komşusuyla diplomatik olarak ilişkilendirilmek istememesi nedeniyle Hindistan hükümeti tarafından kabul edilmedi.

The New Indian Express’e göre Pakistan ziyareti Brahmos anlaşmasını etkileyebilir.

Ancak basında çıkan son haberlere göre Subianto’nun Pakistan ziyareti iptal edilerek Brahmos’un duyurulmasının önü açılmış oldu.

Brahmos Anlaşması

Cakarta yıllardır Hint-Rus füze sistemi üzerinde kafa yoruyor. Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin kısa bir süre önce Brahmos teknolojisi konusunda Hindistan ile işbirliğini araştırmaktan bahsetmişti.

Anlaşma gerçekleşirse Endonezya, Filipinler’den sonra bu sisteme sahip olan ikinci ülke olacak.

Füze karadan, havadan ya da denizden fırlatılabiliyor ve kendi kategorisinde dünyanın en hızlısı olarak kabul edilen Mach 3 civarında bir hıza sahip.

İhracat versiyonu 290 kilometre ile sınırlı bir menzile sahipken, yerli model 500 kilometre kadar uzaktaki hedefleri vurabilmektedir. Brahmos’un daha uzun menzilli versiyonları da geliştirilmektedir.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close