Denizaltıdan atılan ATMACA füzesinin testleri yakında başlıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Denizaltıdan atılan ATMACA füzesinin testleri yakında başlıyor

Abone Ol 

Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA gemisavar füzesininin denizaltıdan atılan versiyonunun testleri yakın gelecekte başlayacak.

Roketsan tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ATMACA gemisavar füzesinde yeni bir aşamaya geçiliyor. Füzenin denizaltıdan atılacak  versiyonunun tasarım ve üretim aşamasında büyük mesafe katedildi.  ATMACA’nın denizaltıdan atılacak versiyonu, denizaltının gizliliğini koruyabilmesi için önce bir kapsül ile denizaltıdan ayrılacak, akabinde füze kapsülden ateşlenerek su üstüne çıkacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre Roketsan kapsülün tasarımında önemli bir mesafe katetti ve üretim hazırlıkları planlanan takvime uygun olarak devam ediyor. Projede yakın gelecekte de eğitim atışlarının başlaması hedefleniyor.

Türk donanması envanterindeki denizaltılar, gemisavar füzesi olarak ABD üretimi UGM-84 SubHarpoon füzesini kullanılıyor. Denizaltıdan atılan ATMACA’nın kullanıma alınmasıyla birlikte kritik bir silah sisteminin daha millileştirilmesi sağlanacak.

TCG KINALIADA korvetinden ATMACA G/M atışı.

ATMACA GEMİSAVAR FÜZESİ

2009 yılında projesi başlayan ve ilk uçuşlu testi 2016 yılında gerçekleştirilen ATMACA, test ve kalifikasyon süresince birçok atışı başarıyla tamamladı. 29 Ekim 2018’de, seri üretim sözleşmesi imzalanan ATMACA’nın üretimi ROKETSAN tarafından devam ediyor.  Her türlü hava şartında kullanılabilen ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor.

Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla vurabilmek için terminal safhada RF arayıcı başlığını aktifleştirerek hedefini vuruyor.

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Yine füzenin sahip olduğu hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptali gibi kabiliyetler, yüksek operasyonel verimlilik sağlıyor.

Kaynak: M5

Hazırlayan: Abdullah Şentürk

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close