Çin’in GJ-11 “Xuanlong” insansız savaş uçağı, J-20 ile birlikte uçtu - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Çin’in GJ-11 “Xuanlong” insansız savaş uçağı, J-20 ile birlikte uçtu

Abone Ol 

Çin, stealth özellikli GJ-11 insansız savaş uçağının (UCAV) ilk kez J-20 savaş uçağı ve J-16D elektronik harp platformuyla birlikte uçtuğu görüntüleri yayımladı. Çin Hava Kuvvetlerinin (PLAAF) 76’ncı kuruluş yıl dönümü için hazırlanan videoda yer alan bu görüntüler, GJ-11’in operasyonel kapasiteye ulaştığına dair en somut işaret olarak değerlendiriliyor.

Pekin yönetimi GJ-11’in resmen hizmete girdiğini açıklamasa da, geçen ay Shigatse Hava Üssü’nde üç GJ-11’in konuşlu olduğuna dair uydu görüntüleri ve yeni yayımlanan video, sistemin en azından ileri seviye testlerde veya sınırlı operasyonlarda kullanıldığını gösteriyor.

GJ-11 ilk uçuşunu 2013’te gerçekleştirmiş, daha sonra düşük görünürlük için yeniden tasarlanmış ve kamuoyuna ilk kez 2019’daki Ulusal Gün geçit töreninde gösterilmişti. Eylül 2025’teki Zafer Günü geçidinde ise kanat katlama mekanizmasının görünmesi, platformun olası bir uçak gemisi versiyonuna işaret etmişti.

Stealth Tasarım ve Görev Profili

“Keskin Kılıç” olarak bilinen ilk prototipten evrilen GJ-11 “Xuanlong” (Gizemli Ejderha);

  • radar soğurucu malzemeler,
  • düşük görünürlüklü uçan kanat tasarımı,
  • dahili mühimmat bölmeleri,
  • kızılötesi iz azaltıcı gömme egzoz sistemi

gibi özelliklerle dikkat çekiyor.

Platformun, hem saldırı görevlerinde hem de yoğun tehdit ortamında istihbarat-gözetleme-keşif (ISR) faaliyetlerinde kullanılabileceği, J-20 gibi insanlı stealth uçaklara eşlik edebilecek menzil ve dayanıklılığa sahip olduğu değerlendiriliyor.

İnsansız ve İnsansız Sistemlerin Ortak Harekâtı

Videoda GJ-11’in J-20 ile aynı formasyonda uçtuğu görülürken, karmaşık ortak görev manevralarından ziyade otonom ya da yarı otonom formasyon uçuşu dikkat çekiyor.

Kayıtlarda bir görev kontrol biriminin, “Weilong 01” (J-20) ile “Xuanlong 08” arasında bağlantı ve koordinasyonu sağladığı duyuluyor. Bu, Çin’in insanlı-insansız ortak görev (Manned-Unmanned Teaming – MUM-T) altyapısında önemli bir eşiğin aşıldığı anlamına geliyor.

Uzmanlar, görüntülerin Çin’in “loyal wingman” konseptine yaklaşmakta olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşım, ABD Hava Kuvvetlerinin CCA (Collaborative Combat Aircraft) programında geliştirilen YFQ-42 ve YFQ-44 gibi yeni nesil insansız savaş uçaklarıyla benzerlik taşıyor.

Kaynak: M5 / The Defence Post

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close