“Çin ve Rusya, Tayvan ve Avrupa’ya eşzamanlı saldırı düzenleyebilir”

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya ve Çin’in aynı anda agresif davranmasıyla dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en tehlikeli durumla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Bild gazetesine göre Rutte, Çin’in Tayvan çevresindeki gelişmeleri yakından izlediğini ve orada askeri harekat başlarsa Pekin’in Moskova’yı Avrupa’daki çatışmayı tırmandırmaya zorlayabileceğini belirtti.
Rutte, iki ülke arasındaki bu tür bir koordinasyonun küresel bir güvenlik krizi yaratacağını vurguladı.
Rutte’ye göre Çin’in Tayvan’a saldırısı, Rusya’nın Avrupa’daki saldırganlığını artırmasıyla aynı zamana denk gelebilir ve NATO iki cepheli bir savaş riskiyle karşı karşıya kalabilir.
İttifak, çok katmanlı bir caydırıcılık sistemi hazırlıyor. Bu sistem, Ukrayna ordusunun güçlendirilmesini, Avrupa’da bir “istekli koalisyon” oluşturulmasını ve ABD’nin sürece dahil edilmesini içeriyor. Amaç, Moskova ve Pekin’e herhangi bir saldırı girişiminin kararlı bir yanıtla karşılanacağını göstermek.
Genel Sekreter, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırması ve silah üretimini genişletmesi gerektiğini vurguladı. Ancak bu şekilde en kötü senaryoya hazırlıklı olunabileceğini söyledi.
NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Rusya ve Çin’in çıkarlarının kesiştiği bölgeler olan Kuzey Kutbu ve Kuzey Atlantik’e özel önem vermektedir. Bu bölgelerin kontrolü, transatlantik güvenlik için kritik öneme sahiptir.
Rutte ayrıca NATO’nun birleşik ve güçlü bir ittifak olmaya devam ettiğini belirtti. Rusya ve Çin’in koordineli bir saldırısı durumunda, İttifak karada, denizde ve havada harekete geçmeye hazırdır.
Kaynak: M5



