Çin dakikada 450.000 mermi atabilen makineli tüfek geliştirdiğini açıkladı
Çinli bilim insanları ve mühendislerden oluşan bir ekip, namlu başına dakikada 450.000 mermi gibi şaşırtıcı bir atış hızına sahip bir makineli tüfek geliştirdiklerini duyurdu.
Çin’in Taiyuan bölgesinde inşa edilen silah, geliştiricilere göre beş namluya kadar donatılabiliyor ve dakikada iki milyon mermilik potansiyel bir maksimum atış hızına olanak sağlıyor.
Böylesine yüksek bir atış hızına sahip olan makineli tüfeğin Mach 7’yi aşan hızlarda hareket eden hipersonik hedeflere angaje olabileceği ve onları yakalayabileceği belirtiliyor.
Buna karşılık, ABD ordusunun en gelişmiş Phalanx yakın mesafe silah sistemi ise dakikada sadece 4.500 mermi atabiliyor.
Eğer doğruysa, bu silah Çin’in yeni nesil tehditlere karşı koyma kabiliyetini önemli ölçüde artırabilir ve ileri silah teknolojisinde önemli bir oyuncu olarak konumunu sağlamlaştırabilir.
Zorluklar
Dakikada milyonlarca mermi atabilen silahlar için en göz korkutucu zorluklardan biri sürekli mühimmat tedariki sağlamaktır.
Bu sorunu çözmek için geliştiriciler, tek kullanımlık namlularla dolu konteynır benzeri bir şarjör entegre ettiler ve bu şarjörler tükendiğinde tüm konteynırla birlikte kolayca atılabiliyor.
Çin Kuzey Üniversitesi’nden ekip lideri Lu Xutao, bu yöntemin “yükleme hızını artırmak, tekrarlanan yüklemelerden kaynaklanan namlu mukavemeti ve isabetliliğindeki aşınmayı azaltmak ve çoklu saldırılara, sürekli operasyonlara ve hızlı karşı saldırılara olanak sağlamak” için tasarlandığını belirtti.
Verilen bilgilere göre Lu’nun ekibi bu sorunu çözmek için, patlayıcıyı ateşlemek üzere yüksek enerjili bir metal jet üreten ve ateşleme süresi sadece 17,5 mikrosaniye olan elektronik bir tetikleyici geliştirdi.
Bu yeniliğin hedeflenen dakikada 450.000 mermi performansına ulaşmak için yeterli olduğu bildiriliyor.
ABD’nin denemesi
1990’larda Avustralyalı mucit Mike O’Dwyer dakikada bir milyon mermi atabilen 36 namlulu deneysel bir silah önermişti.
ABD Savunma Bakanlığı bu buluşa ilgi duyduğunu ifade etti ve silahı çalışır hale getirmek için O’Dwyer ile işbirliği yapmayı teklif etti. Ancak teknik zorluklar nedeniyle projeden vazgeçildi ve O’Dwyer’ın Metal Storm Inc. şirketi daha sonra iflasını ilan etti.
Ancak o zamandan bu yana Çin, geniş teknolojik kaynaklarını kullanarak aynı silahı geliştirmek için yatırım yapmaya devam etti.
Kaynak: M5