Avrupalı şirket uzun menzilli seyir füzesini test etti - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Avrupalı şirket uzun menzilli seyir füzesini test etti

Abone Ol 

Avrupalı savunma şirketi Destinus, Ruta Block 2 hassas derin taarruz sisteminin uçuş testini başarıyla tamamladığını açıkladı.

Test, sistemin mühimmatın kapalı, konteynerize modüller içinde depolanmasına, taşınmasına ve fırlatılmasına imkân tanıyan tamamen yeniden tasarlanmış bir fırlatma mimarisine sahip olduğunu doğruladı.

Test sırasında iki kritik teknolojinin performansı teyit edildi: hat içi (in-line) itki güçlendirici konfigürasyonu ile katlanabilir kanat ve kontrol yüzeyleri. Sistemden alınan görüntüler, fırlatma ve geçiş safhasında kanatların uçuş sırasında başarıyla açıldığını gösterdi.

Mimari dönüşüm operasyonel esneklik sağlıyor

Ruta Block 1’den Block 2’ye geçiş, kademeli bir iyileştirmeden ziyade kapsamlı bir mimari dönüşümü temsil ediyor. İlk versiyonda kanatlar fırlatma öncesinde monte edilirken, iki yanda konumlanan güçlendiriciler ve açık platform fırlatıcı kullanılıyordu. Block 2 ile birlikte bu kısıtların tamamı ortadan kaldırıldı. Kanatlar katlanarak depolanabiliyor ve fırlatma sonrası otomatik olarak açılıyor. Güçlendirici sistem gövde hattına entegre edilirken, tüm sistem kapalı bir konteyner modülüne sığacak şekilde tasarlandı.

Bu yaklaşım, sistemin çok daha geniş bir platform yelpazesinden konuşlandırılabilmesini sağlarken, operasyonel hazırlık süresini de ciddi şekilde kısaltıyor.

Destinus Teknoloji Direktörü Tim Moser, testin önemini şu sözlerle değerlendirdi: “Bu test, Ruta Block 2’yi doğrularken mevcut fırlatma mimarisinden daha esnek konuşlandırma ve ölçeklenebilir uzun menzilli taarruz için tasarlanmış yeni bir sisteme geçişi temsil ediyor. Daha kompakt bir mimari; taşıma, depolama, paketleme yoğunluğu ve entegrasyon esnekliğini artırıyor. Aynı zamanda daha geniş fırlatıcı uyumluluğu ve ölçeklenebilir konuşlandırma konseptlerini mümkün kılıyor.”

Kapalı konteynerden fırlatılabilen bir sistem; kamyonlara, gemilere, trenlere veya sabit tesislere özel açık fırlatma altyapısına ihtiyaç duymadan entegre edilebiliyor. Bu sayede sistemler dağınık şekilde önceden konuşlandırılabiliyor ve belirli fırlatma noktalarına bağımlılık azaltılarak beka kabiliyeti artırılıyor. Ayrıca montaj gereksiniminin ortadan kalkması, sistemin doğrudan konteyner içinden kullanıma hazır olmasını sağlıyor.

Yan yerleşimli güçlendiriciler yerine hat içi konfigürasyona geçilmesi, sistemin en kesit boyutlarını küçülterek standart konteynerlere sığmasını mümkün kılıyor. Katlanabilir kanatlar da benzer şekilde hacmi azaltarak depolama ve lojistik verimliliğini artırıyor.

Dikey entegrasyon ve Avrupa’nın artan ihtiyacı

Destinus, Block 1 sistemi ile halihazırda seri üretim ve operasyonel kullanım tecrübesi kazanmış durumda. Bu deneyim, Block 2’deki mimari değişikliklerin sahada doğrulanmış bir temel üzerine inşa edilmesini sağladı. Şirketin yaklaşımı, teorik tasarım yerine kanıtlanmış kabiliyetler üzerinden ilerlemeye dayanıyor.

Moser ayrıca şirketin üretim modeline dikkat çekerek, “Başarılı test aynı zamanda Destinus’un dikey entegre sanayi modelinin stratejik değerini ortaya koyuyor. Kritik alt sistemleri kendi bünyemizde geliştirip üretiyoruz. Bu da savunma müşterilerinin giderek daha fazla talep ettiği ölçeklenebilir üretimi mümkün kılıyor” ifadelerini kullandı.

Dikey entegrasyon, üretim hızı, kalite kontrolü ve tedarik zinciri riskleri üzerinde doğrudan kontrol sağlıyor. Son yıllarda mühimmat ve yarı iletken tedarikinde yaşanan aksaklıklar göz önüne alındığında, bu model Avrupa ülkeleri için giderek daha kritik hale geliyor.

Ruta Block 2 testi, Avrupa’nın uzun menzilli hassas vuruş kabiliyetlerini yeniden değerlendirdiği bir dönemde gerçekleştirildi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yoğun füze ve İHA saldırıları, derin taarruz kapasitesinin eksikliğinin sahadaki maliyetini açık biçimde ortaya koydu. Bu bağlamda uzun menzilli hassas vuruş kabiliyeti, artık yalnızca büyük güç rekabetinin bir unsuru değil, doğrudan ve acil bir operasyonel gereksinim olarak öne çıkıyor.

Destinus, Ruta sisteminin menzil, harp başlığı veya güdüm özelliklerine ilişkin detayları kamuoyuyla paylaşmadı. Ancak şirket, Block 1’in seri üretimde olduğunu ve Block 2’nin yeni fırlatma mimarisini doğrulayan başarılı uçuş testini tamamladığını teyit etti.

Kaynak: M5, Defence Blog

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close