ASELSAN, YILDIRIM-100 sistemiyle hava tehditlerine karşı lazer kalkanı oluşturdu
ASELSAN, hava araçlarını ısı güdümlü füze tehditlerinden korumak amacıyla geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) sisteminin, harp başlıklı gerçek füzelerle yapılan etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.
Şirketin 50’nci kuruluş yılında lazer teknolojisinde ulaştığı en ileri noktayı temsil eden sistem, modern harp sahasında oyun değiştirici bir kabiliyet olarak öne çıkıyor. YILDIRIM-100, hedefe yönelen güdümlü füzelere çok bantlı lazer enerjisi göndererek, arayıcı başlıklarını etkisiz hale getiriyor ve füzeleri hedeflerinden saptırıyor.
Yerli teknolojiyle üst düzey koruma
ASELSAN tarafından geliştirilen sistem, platform üzerindeki füze ikaz sistemleri ve flare (saptırıcı) sistemleriyle entegre çalışıyor. Lazer enerjisini yüksek hassasiyetle yönlendirebilen gelişmiş gimbal yapısı sayesinde, YILDIRIM-100 yaklaşmakta olan ısı güdümlü füzelere karşı anında tepki veriyor.
Sistem; hassas takip birimi, çok bantlı lazer çıkışı ve kontrol biriminden oluşuyor. Füze ikaz sistemiyle sürekli haberleşme içinde çalışan YILDIRIM-100, aynı anda birden fazla tehdide karşı koyabilecek şekilde tasarlandı.
Çoklu tehdit senaryolarına karşı etkili
Sistem, sahada düşük güç tüketimi ve yüksek kullanılabilirlik oranıyla dikkat çekiyor. Gerçek harp başlıklı füzelerle gerçekleştirilen etkinlik testlerinde sistemin doğruluğu ve etkinliği teyit edildi.
ASELSAN’dan yapılan açıklamada, “YILDIRIM-100 ile ülkemiz, yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemlerinde dünya çapında sayılı ülkelerin sahip olduğu ileri seviye bir kabiliyete ulaşmıştır” denildi.
YILDIRIM-100’ün Türk hava platformlarının beka kabiliyetini önemli ölçüde artırarak, savaş alanında kuvvet çarpanı etkisi yaratması bekleniyor.