Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter satışına yeşil ışık
Almanya’da göreve yeni başlayan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunun, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışına onay vermeye hazırlandığı bildirildi.
Almanya merkezli Handelsblatt sitesinin hükümete yakın savunma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Berlin yönetimi daha önce bloke ettiği satışa artık karşı çıkmıyor. Gelişme, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında yaptığı görüşmenin ardından kamuoyuna yansıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonrası yaptığı açıklamada, “Eurofighter konusunda gerek İngiltere gerek Almanya ile görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz ve bu konuda olumlu gelişmeler var.” ifadelerini kullanmıştı.
40 adetlik satış planı
İngiltere’nin öncülük ettiği ihracat girişimi kapsamında Türkiye’ye yaklaşık 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının satılması hedefleniyor. Ancak satış için Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’dan oluşan Eurofighter konsorsiyumunun tüm üyelerinin onayı gerekiyor.
İngiltere, Türkiye’ye Mart ayında resmi teklifini iletmişti. Ancak Almanya’daki önceki hükümet olan SPD-Yeşiller-FDP üçlü koalisyonu projeye karşı çıkmıştı. Yeni hükümetin ise silah ihracatında daha esnek bir yaklaşım benimsediği belirtiliyor.
Türkiye, Avrupa savunma sanayisine daha yakın olacak
Berlin’deki savunma çevreleri, Eurofighter satışının sadece bir ticari işlem değil, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa savunma sanayi sistemine daha güçlü biçimde entegre edilmesi açısından da stratejik bir adım olacağı görüşünde.
Ankara’nın Eurofighter’a ilgisi, ABD’nin F-35 savaş uçağı satışını iptal etmesinin ardından daha da önem kazanmıştı. Türkiye şu anda hava kuvvetlerinde büyük oranda ABD yapımı F-16 uçaklarını kullanıyor.
Airbus ihracata bağımlı
Eurofighter Typhoon, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın ortak geliştirdiği dördüncü nesil çok rollü savaş uçağı olarak biliniyor. Münih merkezli Airbus Defence and Space, konsorsiyumun yüzde 46’sına sahip ve ihracat siparişlerine büyük ölçüde bağımlı durumda.
Konsorsiyumdaki diğer ortaklar İngiltere’den BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo firmaları. Avrupa ülkeleri, sınırlı sayıda yeni sipariş veriyor. Bu nedenle Türkiye gibi üçüncü ülkelere yapılacak büyük satışlar, hem üretim hattının devamı hem de modernizasyon projelerinin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor.
ABD uçaklarına alternatif
Bugüne kadar Eurofighter’ı Avrupa dışında en fazla sipariş eden ülke 72 adetle Suudi Arabistan oldu. Avrupa, şimdi Türkiye üzerinden ABD merkezli Lockheed Martin firmasının F-35 modeli karşısında yeni bir pazar açmayı hedefliyor.
Alman hükümeti, geçtiğimiz aylarda kabul edilen Ulusal Güvenlik ve Savunma Sanayii Strateji Belgesi’nde, Avrupa savunma projeleri kapsamında üretilen sistemlerin ihracatının daha bağlayıcı kurallara bağlanması gerektiğini vurgulamıştı. Yeni dönemde bu hedefin nasıl şekilleneceği merak konusu.
Kaynak: M5 / Handelsblatt