Almanya’dan dev zırhlı alım planı: 1.000 Leopard tankı, 2.500 Boxer
Almanya, savunma harcamalarını ciddi şekilde artırmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre Alman hükümeti, 1.000 adet Leopard tankı ile 2.500 adet Boxer zırhlı personel taşıyıcıyı envantere katmak üzere yaklaşık 25 milyar avroluk yeni bir yatırım planı üzerinde çalışıyor.
Bu alımların, 2022’de oluşturulan ve borç yoluyla finanse edilen özel Bundeswehr fonu üzerinden desteklenmesi bekleniyor. Plana göre Alman Kara Kuvvetleri’nin halihazırda sahip olduğu 300 civarındaki Leopard 2 tankı, 1.000 yeni Leopard 2A8 ya da gelecekte geliştirilecek Leopard 2AX modelleriyle büyük ölçüde artırılacak.
Almanya Savunma Bakanlığı’nın, zırhlı muharebe araçları Boxer için de ARTEC konsorsiyumu ile 2.500 yeni araç alımı planladığı bildirildi. Söz konusu yatırım paketinin 2025 yılı sonuna kadar Alman Federal Meclisi’nin onayına sunulması öngörülüyor.
Hedef: Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu
Alman Şansölyesi Friedrich Merz, selefi Olaf Scholz gibi, Almanya’yı Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusuna kavuşturma hedefini sürdürüyor. Bu çerçevede, Mart ayında Bundestag’da kamu borçlanmasını sınırlandıran “borç freni” uygulaması askıya alındı. Bu karar, savunma bütçesinde büyük artışların önünü açtı.
Haziran ayında açıklanan yeni bütçe planlamasına göre Almanya, 2029 yılına kadar savunma harcamalarını 153 milyar evroya (GSYH’nin %3,5’i) çıkarmayı hedefliyor. 2025 yılı savunma bütçesi ise 95 milyar euro olarak belirlendi. Bu tutarın 24 milyar eurosunun özel fon aracılığıyla karşılanması, 9 milyar eurosunun ise Ukrayna’ya askeri destek olarak yönlendirilmesi planlanıyor.
MGCS projesi belirsizlikte
Almanya’nın bu büyük Leopard siparişi planı, Fransa ile ortak yürütülen ve yeni nesil muharebe tankı geliştirilmesini öngören Ana Kara Muharebe Sistemi (MGCS) projesi açısından soru işaretleri doğurdu. Fransa’nın MGCS ile 2038’den itibaren Leclerc tanklarını kademeli olarak değiştirmesi beklenirken, Almanya’nın 1.000 yeni Leopard tankı alması bu ihtiyacı azaltabilir.
Alman tarafı ise MGCS sisteminin 2040’tan önce hizmete girmeyeceğini belirterek Leopard 2 ile MGCS arasında bir “köprü çözümüne” ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bundeswehr’in ekipman dairesinde görevli Albay Armin Dirks, zırhlı birliklerin caydırıcılığını korumak için geçici çözümlerin kaçınılmaz olduğunu dile getirmişti.
Bu dev alım planı, Almanya’nın NATO içinde üstlendiği rolü pekiştirme ve ittifakın doğu kanadındaki caydırıcılığını artırma hedefiyle örtüşüyor. Berlin yönetimi, NATO’nun yeni savunma planları kapsamında 7 yeni tugay kurma sorumluluğunu da üstlenmiş durumda.
Kaynak: M5