Almanya Savunma Bakanlığı’ndan ‘tekrar kullanılabilir hipersonik araç’ tasarımı için finansman
Almanya Savunma Bakanlığı, Bremen merkezli startup şirketi Polaris Raumflugzeuge’ye, iki aşamalı ve tamamen yeniden kullanılabilir bir hipersonik uzay uçağı geliştirme görevi verdi. Bundeswehr’in üç yıl içinde tamamlanmasını istediği bu proje kapsamında, “Aurora” adı verilen 28 metre uzunluğundaki araç, hem uçak hem de roket işlevi görecek. Aurora’nın konvansiyonel pistlerden kalkış ve iniş yapabilmesi, ancak atmosferi aşarak 1 tona kadar yükleri alçak Dünya yörüngesine yerleştirebilmesi planlanıyor.
Bu sözleşme kapsamında Polaris, uzay uçağının tasarımını, üretimini ve uçuş testlerini gerçekleştirecek. Araç, hipersonik uçuş ve savunma araştırmaları için bir test platformu olarak hizmet verecek. Polaris’e göre, eğer yeniden kullanılabilir olmayan bir üst aşama eklenirse, Aurora küçük uydu taşıyıcısı olarak da kullanılabilecek.
Aurora: Almanya’nın yeni nesil uzay uçağı
Polaris Raumflugzeuge, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) bünyesinden 2019 yılında Alexander Kopp tarafından bir spin-off olarak kuruldu. Şirket, 30 yılı aşkın süredir süregelen Alman ve Avrupa uzay uçağı araştırmalarını temel alarak çalışmalarını sürdürüyor.
Polaris, Aurora’nın geliştirme sürecinde üç farklı prototip üretti. İlk prototip “Mira I” Mart 2024’te gerçekleştirilen test uçuşunda başarısız oldu ve pist dışına çıkarak uçuşunu tamamlayamadı. Ancak daha büyük kanat yüzeyine sahip Mira-II ve Mira-III başarılı sonuçlar verdi. Her biri 5 metre uzunluğunda ve 240 kg ağırlığında olan bu araçlar, Eylül 2023’ten bu yana 100’den fazla başarılı test uçuşu gerçekleştirdi.
Mira prototip serisi, kalkış, seyir ve iniş için jet motorları kullanırken, yüksek hızlı itiş testleri için Aerospike roket motorunu entegre ediyor. 1960’lardan beri konsept olarak var olan Aerospike motorları, tüm irtifalarda hava basıncı değişimlerine adapte olabilmesi nedeniyle geleneksel tasarımlardan daha verimli. Ancak bu motorlar, soğutma zorlukları ve üretim karmaşıklıkları nedeniyle yaygın olarak kullanılmamıştı.
Polaris, ileri soğutma teknolojileri ve yeni malzeme çözümleriyle bu teknik engelleri aşmayı hedefliyor.
Polaris, Ekim 2024’te gerçekleştirdiği test uçuşunda Aerospike motoruyla çalışan ilk uçuşu yaparak tarihe geçti. Baltık Denizi üzerinde, Mira-II prototipine entegre edilen AS-1 motoru üç saniye boyunca ateşlendi ve 900 Newton itki üreterek 229 kg ağırlığındaki aracı 864 km/s hıza ulaştırdı.
Ancak Aurora’nın hedefleri çok daha büyük. Bu uzay uçağı Mach 5’in (6.125 km/s) üzerinde hipersonik hızlara ulaşacak şekilde tasarlanıyor. Aurora gibi uzay uçakları, konvansiyonel bir pistten kalkarak tekrar tekrar kullanılabilir yapıları sayesinde, uzaya erişimi roketlere kıyasla çok daha ekonomik hale getirme potansiyeline sahip.
Almanya’nın savunma stratejisindeki yeri
Almanya Savunma Bakanlığı’nın bu projeye verdiği destek, Avrupa’nın savunma harcamalarını artırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya’nın yeni Şansölyesi Friedrich Merz’in NATO’nun mevcut yapısını sorgulayan açıklamalarının ardından, Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini güçlendirmeye yönelik yatırımları artırması gerektiği yönündeki görüşler daha fazla önem kazandı.
BAAINBw’nun öncelikli hedefi, hipersonik test altyapısını oluşturmak ve araştırma için deneysel bir platform geliştirmek. Uzun vadede ise, Aurora’nın küçük uyduları yörüngeye yerleştirme amacıyla kullanılması planlanıyor.
Polaris Raumflugzeuge, Bundeswehr’in projeye olan güveninden duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bu heyecan verici ve iddialı projede yer almaktan gurur duyuyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA