DASSAULT, RAFALE Savaş Uçaklarını Geliştirmeye Devam Ediyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

DASSAULT, RAFALE Savaş Uçaklarını Geliştirmeye Devam Ediyor

Abone Ol 

National İnterest internet sitesinde dün yer alan habere göre Fransa, Dassault Rafale savaş uçaklarına uyarı sistemleri ve bu sistemlerle koordineli silahlar ekleyecek. Ayrıca, uçağın motor ve elektronik savaş sistemini de geliştirecek.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 2019 yılının Ocak ayında yaptığı açıklamada, çift motorlu Dassault Rafale savaş uçaklarını geliştirmek için 2.3 milyar dolarlık finans belirlendiğini bildirmişti.

Rafale daha ‘Zarif’

National İnterest sitesinde Sebastian Roblin imzasıyla yayımlanan analiz haberde, Dassault Rafale savaş uçaklarının özelliklerine dair değerlendirme yapılırken, F-35 savaş uçaklarıyla bir kıyaslama yer aldı.

Buna göre, her ne kadar Rafale’deki gizli teknoloji uçağın kanatları ve hafif bir malzeme olan Titanyum’dan yapılan gövdesiyle entegre edilse de F-35 gibi bir hayalet uçak değil.

Rafale, gövde malzemelerinin hafif madenlerden yapılması sayesinde F-35’lere oranla çok daha zarif ve manevra kabiliyeti daha yüksek bir görüntü çiziyor.

Yüksek irtifa konusunda henüz yetersiz

Buna karşılık, dördüncü nesil uçak kategorisinde olan Rafale, aynı nesilden Su-35 ve F-15 kadar yüksek irtifaya ve yüksek hıza ulaşamıyor. Silah yüklü haldeki hızı 1.4 mach (saatte 1715 kilometre) olan Rafale’in tavan irtifası ise 50.000 fit civarında.

Karadan-havaya füze tehdidiyle karşılaşması halinde gizli manevra yeteneğinin yetersiz kalacağı düşünülen Rafale uçaklarında, bunu telafi edebilmek için Spectra elektronik savaş sistemleriyle donatılmış.

Uçak, Spectra sistemleri sayesinde önemli bir tehditleri algılama ve güdüm karıştırma gücüne sahip olması nedeniyle muhtemel düşmanların üstesinden gelebiliyor.

Savaş alanlarını iyi görüyor

Dassault Rafale savaş uçaklarının öne çıkan diğer özelliği ise erken uyarı sisteminin RBE-2AA Active radar sistemine entegre edilebilmesi. Bu sayede 124 millik uzaklıktan hedefi bulabilirken, sahip olduğu OSF sistemiyle de olağandışı uzun mesafeli kırmızı ışınlarla hedef taraması yapabiliyor.

Yeni nesil teknikler sayesinde F-35’lerde mevcut olan lojistik alanlarda merkezi savaş gücünü artıran Rafale, farklı uyarı sistemlerinin entegre edilmesi ve yeni uydu verilerinden yararlanabilmesi sayesinde de savaş alanlarını çok daha iyi görebiliyor.

Rafale uçaklarına ayrıca, ses hızını aşan hıza sahip Fransız SCALP-EG hayalet seyir füzeleri ve 300 kilotonluk nükleer başlık taşıyabilen ASMP-A seyir füzeleri eklenecek.

Paris, bağımsız savunma sanayiini geliştirmek istiyor

Hiçbir zaman F-35 satın almayı düşünmeyen Fransız yönetimi, bağımsız yerel savunma sanayiini güçlendirmeyi tercih ediyor. Bu kapsamda 2035-2040 yıllarına kadar altıncı nesil hayalet uçaklara sahip olmak için Almanya ve diğer müttefikleriyle birlikte çalışıyor.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close