AB’den insansız kara sistemlerine 50 milyon avroluk yeni yatırım
Avrupa Savunma Fonu (EDF), Avrupa merkezli savunma sanayii konsorsiyumunun geliştireceği yeni nesil insansız kara sistemleri projesine 50 milyon avro tutarında destek sağlayacağını açıkladı.
2023 yılında tamamlanan Entegre Modüler İnsansız Kara Sistemi (iMUGS) projesinin devamı niteliğindeki iMUGS 2 projesi, Estonya merkezli Milrem Robotics öncülüğünde yürütülecek. Yeni projede, ilk fazda yer alan tüm ülkelerin yanı sıra toplam 15 Avrupa Birliği üyesi ve ortak ülkeden 29 paydaş yer alıyor.
Milrem Robotics Yetenek Geliştirme Direktörü Raul Rikk, EDF desteğini “Avrupa’nın ileri teknoloji insansız çözümler alanındaki liderliğini sürdürmesi için önemli bir adım” olarak değerlendirdi. Rikk, “AB genelinden en güçlü uzmanlıkları bir araya getirerek, kara kuvvetlerinin etkinliğini ve güvenliğini artıracak sistemler sunacağız” ifadelerini kullandı.
Üç temel hedef: Etkinlik, entegrasyon ve çeviklik
Yeni proje, hem önceki iMUGS deneyimlerinden hem de Avrupa genelindeki benzer girişimlerden elde edilen çıktılarla şekillendirilecek. Askeri birliklerle yapılacak saha denemeleriyle operasyonel yetenekler test edilecek.
iMUGS 2 projesi üç ana hedefe odaklanacak:
- Farklı görev ortamlarına uygun, maliyet etkin ve savaş koşullarına hazır insansız kara sistemlerinin geliştirilmesi. Bu sistemler, GNSS (Küresel Konumlama Uydu Sistemi) erişiminin kısıtlı olduğu alanlarda da görev yapabilecek.
- İnsansız kara ve hava platformlarının piyade taburlarıyla nasıl entegre edileceğine dair operasyonel konseptlerin belirlenmesi. Böylece kara kuvvetlerinin çok boyutlu harekât kabiliyeti artırılacak.
- Modüler ve açık mimariye sahip platformların geliştirilmesi. Bu sayede hem mevcut hem de yeni nesil kara sistemlerine otonom fonksiyonların entegrasyonu mümkün olacak. Ayrıca, insanlı araçların insansız hale dönüştürülmesi de projeye dahil edilecek.
Ukrayna’daki savaş dersleri projeye entegre edilecek
iMUGS 2 kapsamında, Avrupa ülkeleri arasında birlikte çalışabilirliğe öncelik verilecek. Ayrıca Ukrayna savaşında edinilen taktik ve teknolojik derslerin sistemlere yansıtılması da projede önemli bir yer tutacak.
Avrupa’nın savunma teknolojilerinde stratejik bağımsızlığını güçlendirmeyi hedefleyen proje, kara kuvvetlerinin esnekliğini artıracak çözümler sunmayı amaçlıyor.
Kaynak: M5